Pengasas Cardano Terkejut dengan keputusan eToro untuk Menyahsenarai ADA

Pengasas Cardano Terkejut dengan keputusan eToro untuk Menyahsenarai ADA

  • Pengasas Cardano Charles Hoskinson berkata dia telah “dibutakan mata” tentang eToro menyahsenarai ADA untuk pengguna AS.
  • Hoskinson berkata mereka tidak mengetahui kewujudan kawal selia atau sepina, ancaman atau tindakan undang-undang.
  • eToro berkata ia merancang untuk menyahsenarai ADA untuk pengguna AS menjelang akhir tahun kerana kebimbangan kawal selia.

Pengasas Cardano Charles Hoskinson memberitahu pengikutnya di Twitter minggu ini bahawa dia terkejut dengan keputusan eToro untuk menyahsenarai token ADA untuk pelanggan AS.

eToro, platform dagangan dalam talian yang berpangkalan di Israel, berkata pada hari Selasa ia akan menyahsenarai ADA, bersama-sama dengan token TRX Yayasan TRON untuk pelanggan di Amerika Syarikat menjelang 26 Disember.


eToro mula menambah ADA pada tawaran Kriptonya pada tahun 2018. The Exchange memberitahu Insider landskap kawal selia yang berubah dengan begitu pantas adalah di sebalik keputusannya untuk mengehadkan keupayaan pelanggan AS untuk membuka jawatan baharu dalam dua mata wang digital itu.

Ramai pengkritik berpendapat bahawa landskap kawal selia di AS untuk Crypto masih belum jelas tetapi mereka percaya bahawa peraturan adalah perlu dan lebih banyak dasar akan ditetapkan menjelang 2022.

Hoskinson, yang mengasaskan Cardano pada 2015, berkata bahawa dia masih memerlukan penjelasan lanjut mengenai keputusan platform dagangan untuk menyahsenarai ADA untuk pelanggan AS.

“Pada masa ini tiada apa-apa yang kami terima, tiada acara kawal selia, tiada sepina, tiada apa-apa maklumat daripada mana-mana agensi kawal selia, dan tiada ancaman tindakan undang-undang, tiada satu pun daripada perkara ini, itulah sebabnya kami begitu buta dengannya, kerana sebenarnya, peningkatan kecairan pada cardano yang ketara telah berakhir enam bulan lalu,” kata Hoskinson.

“Di pihak kami, kami tidak mendapat sebarang petanda mengenai perkara ini daripada eToro dan agak malang kerana tiada apa yang dihantar kepada kami,” katanya.

Keputusan itu menurunkan hampir 4.8% daripada nilai token ADA dan menghantarnya ke paras terendah selama tiga bulan, manakala TRX jatuh 5% kepada paras terendah selama sebulan pada hari Rabu,

Tetapi ADA masih menjadi salah satu mata wang Crypto berprestasi tinggi pada tahun 2021. Ia memperoleh sekitar 850% setakat tahun ini, yang menjadikannya token digital keenam terbesar di dunia mengikut nilai pasaran, menurut Coinmarketcap. Ia kurang 14,000% daripada keuntungan saingannya dalam token SOL Solana tahun ini, tetapi ia telah mendahului rally bitcoin sebanyak 102%.

Ia adalah pesaing yang lebih kecil untuk rangkaian Ethereum, kerana keupayaannya untuk mengehoskan kontrak pintar dan aplikasi lain yang merupakan kunci kepada decentralized finance (DeFi).

Ada Cardano telah disenaraikan oleh beberapa bursa terbesar. Ia telah disenaraikan di Coinbase pada 19 Mac tahun ini dan pada Binance pada 2017, dan Kraken menyenaraikannya pada 2018. Bitstamp telah memutuskan untuk menyenaraikan ADA Khamis lepas. Altcoin tersebut masih belum disenaraikan di Gemini.

“Sepatutnya kami sekurang-kurangnya dapat memahami sebab-sebabnya dengan lebih baik dan kami sudah tentu akan menghubungi pihak kami untuk lebih memahami sebab-sebabnya tetapi ia adalah tanggungjawab yayasan,” kata Hoskinson, merujuk kepada Yayasan Cardano, sebuah organisasi non- profit di Switzerland yang menjadi custodian (penjaga) kepada jenama Cardano.

Walaupun keputusan eToro memberi kejutan, tetapi Hoskinson akhirnya bersikap optimis.

Ia tidak mengejutkan saya perkara ini berlaku. Setiap orang mempunyai pematuhan yang berbeza. Setiap orang mempunyai toleransi kawal selia yang berbeza. Setiap orang mempunyai base pelanggan yang berbeza,” katanya.