The Best AI Robot For Trading Crypto

5%-300% INCOME SETIAP HARI DENGAN TRADE CRYPTO SECARA KONSISTEN SECARA AUTOMATIK

Kepada Ahli-Ahli Yang Mendaftar Melalui Website Ini, Sila Whatsapp Saya ID Royal Q Anda Untuk DiMasukkan Ke Dalam Group Telegram...Terima Kasih

Timbalan Menteri Malaysia Menolak Kripto Kerana Ia Tidak ‘Mempunyai Ciri- Ciri Mata Wang’

Timbalan Menteri Malaysia Menolak Kripto Kerana Ia Tidak ‘Mempunyai Ciri- Ciri Mata Wang’

Timbalan Menteri Kewangan Malaysia telah berkata bahawa negara ini tidak mengiktiraf mata wang kripto sebagai pilihan kewangan yang sah kerana ia tidak menunjukkan ciri mata wang sejagat.

Menjawab soalan Ahli Parlimen Nurul Izzah Anwar di Dewan Rakyat pada 3 Mac, Timbalan Menteri Il Yamani Hafez Musa berkata:

“Aset digital seperti Bitcoin dan Ethereum tidak sesuai digunakan sebagai instrumen pembayaran kerana aset ini tidak menunjukkan ciri-ciri wang. Secara umumnya, aset digital bukanlah pemegang nilai dan medium pertukaran yang baik,” lapor The Star.

Beliau juga menjelaskan bahawa:

“Ini disebabkan oleh keadaan aset digital yang terdedah kepada volatility, kesan daripada pelaburan spekulatif.”

Soalan yang dijawabnya adalah mengenai peranan kerajaan dalam mengawal selia mata wang dan mata wang kripto. Ahli Parlimen itu juga bertanya sama ada terdapat rancangan kerajaan untuk mencipta mata wang digital, memandangkan penyertaan bank pusat Malaysia dalam Projek Dunbar.

Inisiatif ini menghimpunkan beberapa pihak berkuasa perbankan negara dengan Hab Inovasi Bank untuk Bank for International Settlements (BIS) untuk menguji penggunaan mata wang digital bank pusat (CBDC) dalam urusan kewangan antarabangsa.

Timbalan Menteri Yamani Menentang Crypto

Hujah Yamani terhadap mata wang kripto termasuk volatility, risiko kecurian, kelajuan transaksi yang rendah berbanding sistem pembayaran tradisional, dan kesan berat terhadap alam sekitar – memfokuskan pada Bitcoin.

Beliau juga berhujah bahawa bank pusat negara itu tidak mengeluarkan CBDC kerana sistem pembayaran domestik Malaysia adalah selamat dan cekap untuk menyokong kestabilan monetari negara dan pembayaran digital masa nyata.

Timbalan Menteri bagaimanapun, mengakui mata wang kripto sebagai aset kelas yang boleh dilaburkan. Inilah sebabnya, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menganggapnya sebagai sekuriti dan mengawal selia dagangan mereka.

Malaysia telah bersikap keras terhadap Bitcoin mining haram sepanjang tahun lalu, dan setakat ini telah merampas peralatan mining bernilai berjuta-juta dolar dalam tindakan keras berterusan ke atas pengendali mining haram.

Leave a Reply

Your email address will not be published.