The Best AI Robot For Trading Crypto

5%-300% INCOME SETIAP HARI DENGAN TRADE CRYPTO SECARA KONSISTEN SECARA AUTOMATIK

Kepada Ahli-Ahli Yang Mendaftar Melalui Website Ini, Sila Whatsapp Saya ID Royal Q Anda Untuk DiMasukkan Ke Dalam Group Telegram...Terima Kasih

Thailand Bersedia Untuk Mengenakan Cukai Keuntungan Kripto

Thailand Bersedia Untuk Mengenakan Cukai Keuntungan Kripto

Berikutan peningkatan dalam saiz dan nilai pasaran aset digital Thailand pada 2021, negara itu merancang untuk melaksanakan cukai keuntungan modal sebanyak 15% ke atas keuntungan daripada perdagangan mata wang kripto.

Pada 2022, semua pembayar cukai yang mendapat manfaat daripada mata wang kripto, termasuk pelabur dan pengendali mining, akan dikenakan cukai sebanyak 15%, walaupun aset digital exchange akan dikecualikan daripada kewajipan tersebut, menurut laporan yang diterbitkan pada 6 Januari oleh The Bangkok Post, memetik sumber dalam Kementerian Kewangan.

Jabatan Hasil mahu mengukuhkan penyeliaannya terhadap perdagangan mata wang kripto tahun ini. Seksyen 40 Dekri Diraja yang mengubah suai Kod Hasil No.19 menunjukkan jabatan mempunyai hak untuk mengutip cukai daripada pedagang mata wang kripto kerana hasil daripada aktiviti tersebut mungkin dianggap sebagai pendapatan boleh dikenakan cukai (assessable income) di bawah undang-undang.

Hukuman Undang-Undang

Kementerian mengesyorkan agar pelabur mengenal pasti pendapatan mata wang kripto mereka semasa membayar cukai mereka tahun ini untuk mengelakkan penalti undang-undang sebagai keuntungan daripada perdagangan.

Beberapa ketidakpastian kekal, menurut co- founder dan CEO Zipmex Thailand, Akalarp Yimwilai, mengenai cara menilai pendapatan, termasuklah sama ada keuntungan daripada kenaikan harga apabila dolar AS meningkat dianggap sebagai keuntungan.

“Kaedah dan pengiraan cukai hendaklah lebih ringkas, jelas dan mudah difahami. Ramai orang yang saya kenali mahu membayar cukai, tetapi tidak tahu cara mengiranya,” kata Akalarp.

Dia menambah:

“Sebagai sebuah exchange provider, Zipmex telah berusaha untuk membangunkan sistem untuk membantu pelanggan kami mengira keuntungan dan kerugian, tetapi ia sangat sukar. Jika Jabatan Hasil benar-benar mempunyai sistem analisis data yang canggih sehingga ia boleh mengira dengan tepat keuntungan daripada mata wang kripto, ia akan menjadi manfaat yang besar untuk berkongsi dengan industri.”

BoT Menentang Perdagangan Crypto

Pada bulan Disember, Bank of Thailand (BoT) menggesa bank-bank Thailand untuk mengelakkan penglibatan langsung dalam perdagangan mata wang kripto, dengan mengambil kira sifat pasaran yang volatile.

Menurut pengarah kanan BoT Chayawadee Chai-Anant, bank tidak dapat menampung pelanggan sepenuhnya kerana risiko yang terlibat dalam sektor kripto.

“Kami tidak mahu bank terlibat secara langsung dalam perdagangan aset digital kerana bank adalah (bertanggungjawab) untuk deposit pelanggan dan orang ramai, dan terdapat risiko. Jika syarikat adalah pemegang saham, itu isu lain,” kata Chai-Anant.

Sementara itu, hanya minggu lepas, Jasmine Technology Solution, sebuah perniagaan teknologi Thailand, menyaksikan lonjakan harga sahamnya selepas melanjutkan perkhidmatannya untuk melibatkan mining mata wang kripto. Lihat laporannya disini.

Pada masa laporan, stok telah melonjak 6,700% tahun setakat ini selepas memasuki perniagaan perlombongan kripto pada bulan Julai dengan 335 peranti. Firma itu akan dikenakan cukai keuntungan modal terkini sebagai pengendali mining.

Leave a Reply

Your email address will not be published.