The Best AI Robot For Trading Crypto

5%-300% INCOME SETIAP HARI DENGAN TRADE CRYPTO SECARA KONSISTEN SECARA AUTOMATIK

Kepada Ahli-Ahli Yang Mendaftar Melalui Website Ini, Sila Whatsapp Saya ID Royal Q Anda Untuk DiMasukkan Ke Dalam Group Telegram...Terima Kasih

Pihak Berkuasa UK Merampas NFT Buat Kali Pertama Dalam Kes Penipuan 7 Angka

Pihak Berkuasa UK Merampas NFT Buat Kali Pertama Dalam Kes Penipuan 7 Angka

Jabatan cukai UK, Hasil dan Kastam Kebawah Duli Yang Maha Mulia (HMRC) telah merampas 3 non- fungible tokens (NFT) sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas penipuan VAT yang disyaki melibatkan 250 firma rekaan.

HMRC mendakwa sebagai agensi pertama di UK yang merampas NFT, dan tiga orang telah ditahan kerana disyaki cuba menipu kerajaan sebanyak £1.4 juta (RM7.9 juta).

Selain itu, pihak berkuasa cukai merampas mata wang kripto bernilai £5,000 (kira-kira RM28k) dan tiga karya seni NFT, menurut laporan BBC News.

Menurut timbalan pengarah jenayah ekonomi HMRC, Nick Sharp, pihak berkuasa “sentiasa menyesuaikan diri dengan teknologi baharu untuk memastikan kami mengikuti cara penjenayah cuba untuk menyembunyikan aset mereka.”

Dia menambah rampasan pertama NFT:

“Berfungsi sebagai amaran kepada sesiapa sahaja yang berpendapat mereka boleh menggunakan aset crypto untuk menyembunyikan wang daripada HMRC.”

Rampasan Kripto Semakin Meningkat

Memandangkan nilai mata wang kripto telah meroket, rampasan berprofil tinggi oleh pihak berkuasa telah menjadi lebih meluas.

Hanya minggu lalu, Jabatan Kehakiman (DoJ) di Amerika Syarikat merampas Bitcoin yang terikat dengan penggodaman Bitfinex 2016, bernilai lebih daripada $3.6 bilion dengan penstriman gergasi Netflix (NASDAQ: NFLX) sudah merancang siri dokumentari mengenai rompakan kripto terbesar yang pernah ada.

Walau bagaimanapun, insiden terbaharu di UK adalah salah satu rampasan NFT berprofil tinggi pertama, yang merupakan aset digital sebagai bukti pemilikan seni atau imej yang direkodkan pada blockchain.

Perlu dinyatakan bahawa data terkini menunjukkan jumlah wang yang dilaburkan dalam syarikat NFT meningkat sebanyak 130x yang luar biasa antara 2020 dan 2021, mencecah $4.8 bilion. Walau bagaimanapun, di sebalik pengembangannya, bidang baharu itu penuh dengan kontroversi, terutamanya dalam bidang pengubahan wang haram dan penipuan.

Menurut pihak berkuasa HMRC, “kaedah canggih” telah digunakan, termasuk penggunaan identiti palsu atau dicuri, alamat palsu, telefon mudah alih prabayar, Virtual Public Network (VPN) dan penampilan penyertaan dalam aktiviti perniagaan yang sah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.