The Best AI Robot For Trading Crypto

5%-300% INCOME SETIAP HARI DENGAN TRADE CRYPTO SECARA KONSISTEN SECARA AUTOMATIK

Kepada Ahli-Ahli Yang Mendaftar Melalui Website Ini, Sila Whatsapp Saya ID Royal Q Anda Untuk DiMasukkan Ke Dalam Group Telegram...Terima Kasih

Orang Rusia Akan Dihadkan Untuk Membeli $7,700 Bitcoin Dalam Setahun

Orang Rusia Akan Dihadkan Untuk Membeli $7,700 Bitcoin Dalam Setahun

Rusia akan mengehadkan bilangan mata wang kripto yang boleh dibeli oleh rakyat dalam rang undang-undang baharu yang bertujuan untuk mengawal selia mata wang digital di negara itu.

Rang undang-undang yang ditaja oleh kementerian kewangan mengiktiraf Bitcoin dan mata wang kripto lain sebagai ‘investment vehicle‘ dan bukannya pilihan pembayaran, laporan FXStreet.

Orang Rusia yang ingin memiliki Bitcoin akan dihadkan untuk membeli aset pada $7,700 setahun selepas menjalani prosedur ‘Know Your Customer‘ (KYC).

Draf rang undang-undang mencadangkan bahawa pelabur akan dikehendaki menunjukkan pemahaman mereka tentang mata wang kripto sebelum membeli aset pilihan mereka. Rakyat akan dihadkan untuk membeli Bitcoin bernilai $650 setahun jika mereka gagal dalam ujian.

Tambahan pula, undang-undang yang dicadangkan juga mengharamkan pengeluaran aset digital ke dalam wallet jagaan diri (self custody wallets). Oleh itu, pelabur akan dikehendaki menguruskan pengeluaran dan deposit mereka melalui akaun bank.

Pergelutan Untuk Mengawal Kripto

Rang undang-undang itu menandakan tamatnya perebutan antara agensi sektor kewangan terkemuka negara untuk menghasilkan hala tuju yang jelas mengenai aset digital.

Kementerian itu mencadangkan rang undang-undang tersebut selepas Presiden Vladimir Putin menekankan kepentingan aktiviti seperti Bitcoin mining. Ini selepas Russia Chamber of Commerce chairman Sergey Katyrin menggesa kementerian kewangan untuk mengenal pasti Bitcoin mining sebagai peluang perniagaan dan bukannya mengklasifikasikannya dalam zon kelabu (grey area).

Terutamanya, bank pusat negara itu telah mencadangkan bank yang lengkap mata wang kripto dan aktiviti berkaitan, memetik kepada ancaman kestabilan kewangan.

Berikutan cadangan bank pusat, kementerian kewangan dan State Duma mula merangka pelan hala tuju negara untuk peraturan crypto.

Agensi-agensi itu mencadangkan peraturan itu selepas Putin menggesa badan-badan berkenaan untuk bersetuju melangkah ke hadapan mengenai peraturan crypto.

Tumpuan Rusia pada peraturan mata wang kripto berikutan peningkatan penggunaan pelbagai aset dalam kalangan penduduk dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Walaupun diterima pakai, data terkini menunjukkan bahawa kira-kira 60% wallet kripto Rusia berada dalam keadaan “tidak aktif”.

Sejak Januari 2021, rakyat Rusia telah dibenarkan untuk melabur dalam mata wang kripto seperti Bitcoin berikutan undang-undang baharu yang ditandatangani oleh Putin. Walau bagaimanapun, undang-undang tidak mengehadkan jumlah yang boleh dibelanjakan oleh penduduk tempatan untuk pelbagai aset.

Leave a Reply

Your email address will not be published.