American Express Berkembang Ke NFT & Metaverse

American Express Berkembang Ke NFT & Metaverse

Sejak kebelakangan ini, metaverse terus menarik semakin banyak syarikat, terutamanya syarikat perkhidmatan kad kredit American Express (NYSE: AXP) yang baru sahaja menyertai.

Khususnya, American Express telah memfailkan 7 permohonan trademark baharu untuk mendaftarkan nama, logo dan slogan syarikat, termasuk AMEX, SHOP SMALL dan MEMBERSHIP REWARDS, yang menunjukkan perbadanan multinasional yang mengkhusus dalam perkhidmatan kad pembayaran itu merancang untuk berkembang ke metaverse dan menawarkan NFT berjenama.

Peguam trademark metaverse berlesen Michael Kondoudis mengumumkan berita itu melalui Twitter pada hari Selasa, 15 Mac, mendedahkan bahawa permohonan telah diserahkan kepada Pejabat Patent dan Trademark AS pada 9 Mac, dengan rancangan untuk menawarkan multimedia yang disokong NFT, perkhidmatan mata wang kripto, perbankan maya, dan pertukaran perkhidmatan antara yang lain.

Encik Kondoudis menyatakan:

“American Express ialah jenama kewangan terkemuka, dan nilai yang disertakan pada jenama itu adalah penting. Jelas sekali, American Express melihat potensi Metaverse dan sedang menyediakan trademark serta jenamanya untuk ekonomi maya yang akan menguasainya.”

Peguam itu menambah:

“Mungkin aspek yang paling menarik bagi aplikasi ini ialah ia menandakan permulaan aliran baharu pemfailan trademark Metaverse daripada sektor perkhidmatan kewangan.”

Aliran Metaverse Berterusan

Hakikat bahawa beberapa firma, perniagaan dan selebriti telah mengembangkan kehadiran mereka dalam metaverse sekarang wajar diberi perhatian, dan ini adalah contoh terkini tentang aliran yang semakin meningkat pesat ini.

Sebagai contoh, pada 15 Februari, Bursa Saham New York (NYSE) memfailkan permohonan trademark baharu untuk mendaftarkan istilah “NYSE” untuk beberapa produk dan perkhidmatan kripto dan kewangan.

Pada masa itu, Kondoudis menyatakan:

“Pemfailan ini adalah pengesahan terbaru bahawa metaverse adalah benar dan semua perniagaan perlu merancang dengan sewajarnya. Semua perniagaan tidak perlu lagi tertanya-tanya sama ada ia akan berlaku. Ia hanyalah persoalan bila <…> NYSE telahpun mengambil pendekatan proaktif, berfikiran ke hadapan untuk memastikan bahawa ia adalah pertukaran kewangan terkemuka dalam metaverse.”

Akhir sekali, menurut analisis, bilangan aplikasi trademark NFT di Amerika Syarikat meningkat 421 kali ganda pada 2021, peningkatan yang ketara jika dibandingkan dengan hanya 3 pada 2020.

Pihak Berkuasa UK Merampas NFT Buat Kali Pertama Dalam Kes Penipuan 7 Angka

Pihak Berkuasa UK Merampas NFT Buat Kali Pertama Dalam Kes Penipuan 7 Angka

Jabatan cukai UK, Hasil dan Kastam Kebawah Duli Yang Maha Mulia (HMRC) telah merampas 3 non- fungible tokens (NFT) sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas penipuan VAT yang disyaki melibatkan 250 firma rekaan.

HMRC mendakwa sebagai agensi pertama di UK yang merampas NFT, dan tiga orang telah ditahan kerana disyaki cuba menipu kerajaan sebanyak £1.4 juta (RM7.9 juta).

Selain itu, pihak berkuasa cukai merampas mata wang kripto bernilai £5,000 (kira-kira RM28k) dan tiga karya seni NFT, menurut laporan BBC News.

Menurut timbalan pengarah jenayah ekonomi HMRC, Nick Sharp, pihak berkuasa “sentiasa menyesuaikan diri dengan teknologi baharu untuk memastikan kami mengikuti cara penjenayah cuba untuk menyembunyikan aset mereka.”

Dia menambah rampasan pertama NFT:

“Berfungsi sebagai amaran kepada sesiapa sahaja yang berpendapat mereka boleh menggunakan aset crypto untuk menyembunyikan wang daripada HMRC.”

Rampasan Kripto Semakin Meningkat

Memandangkan nilai mata wang kripto telah meroket, rampasan berprofil tinggi oleh pihak berkuasa telah menjadi lebih meluas.

Hanya minggu lalu, Jabatan Kehakiman (DoJ) di Amerika Syarikat merampas Bitcoin yang terikat dengan penggodaman Bitfinex 2016, bernilai lebih daripada $3.6 bilion dengan penstriman gergasi Netflix (NASDAQ: NFLX) sudah merancang siri dokumentari mengenai rompakan kripto terbesar yang pernah ada.

Walau bagaimanapun, insiden terbaharu di UK adalah salah satu rampasan NFT berprofil tinggi pertama, yang merupakan aset digital sebagai bukti pemilikan seni atau imej yang direkodkan pada blockchain.

Perlu dinyatakan bahawa data terkini menunjukkan jumlah wang yang dilaburkan dalam syarikat NFT meningkat sebanyak 130x yang luar biasa antara 2020 dan 2021, mencecah $4.8 bilion. Walau bagaimanapun, di sebalik pengembangannya, bidang baharu itu penuh dengan kontroversi, terutamanya dalam bidang pengubahan wang haram dan penipuan.

Menurut pihak berkuasa HMRC, “kaedah canggih” telah digunakan, termasuk penggunaan identiti palsu atau dicuri, alamat palsu, telefon mudah alih prabayar, Virtual Public Network (VPN) dan penampilan penyertaan dalam aktiviti perniagaan yang sah.

Nintendo ‘Berminat’ Dengan NFT Dan Metaverse

Nintendo ‘Berminat’ Dengan NFT Dan Metaverse

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, non- fungible token (NFT) dan metaverse telah menjadi topik perbualan yang popular, kerana semakin banyak organisasi dan orang ramai mempelajari tenatang kegunaan mereka.

Berikutan keputusan kewangan terkini Nintendo (TYO: 7974), syarikat itu mengadakan sesi Soal Jawab di mana salah satu soalan membincangkan NFT dan metaverse, antara topik- topik yang lain.

Menurut penganalisis kanan di MST Financial, David Gibson, Nintendo membayangkan bahawa ia berminat dalam bidang ini dan dapat melihat ‘potensi’ yang ada untuk syarikat itu.

“Kami mempunyai minat dalam bidang ini, kami merasakan ada potensi di sini, tetapi kami tertanya-tanya apakah kegembiraan yang boleh kami berikan di sini dan ini adalah sukar untuk ditentukan sekarang,” syarikat video gaming Jepun itu berkata.

Walaupun, dalam tweet susulan, Gibson mendakwa bahawa tindak balas Nintendo “terutamanya tertumpu pada metaverse.”

NFT & Metaverse

Nintendo sudah pasti akan berminat dengan mana-mana teknologi baharu yang membantunya bersaing dalam ruang video gaming, terutamanya memandangkan data terkini menunjukkan jumlah wang yang dilaburkan dalam syarikat NFT meningkat, sebanyak 130x yang luar biasa antara 2020 dan 2021, mencecah $4.8 bilion.

Secara umum, pelabur- pelabur yakin dengan potensi NFT sebagai item collector, pencipta nilai jenama untuk firma dan peserta dalam Web3 dan metaverse.

Terutamanya, produk digital seperti item dalam game boleh dibeli dan dijual melalui NFT kerana ia adalah kepingan data unik yang direkodkan pada blockchain, manakala, metaverse ialah konsep yang telah mendapat populariti di kalangan firma teknologi untuk merujuk kepada persekitaran maya dalam talian yang berpaksikan interaksi sosial.

Nintendo Switch Mendahului PlayStation & Wii Dalam Jualan

Perlu juga disebut bahawa hampir 48 juta copy Nintendo Switch telah terjual dalam tempoh 21 bulan sebelumnya, menjadikannya sistem terlaris ketiga sepanjang masa, mengatasi kedua-dua PlayStation asal dan Wii dalam jualan.

Sememangnya, sejak wabak Covid itu bermula pada Mac 2020, Nintendo Switch telah mula muncul, menjadi konsol rumah paling berjaya dalam sejarah panjang syarikat dengan jualan 103.5 juta unit.

Walaupun Sony kini menghadapi kekurangan komponen dengan PS5nya, ia telah menguasai pasaran gaming sejak dua setengah dekad yang lalu dengan tiga daripada konsol PlayStationnya berada di antara empat konsol permainan teratas mengikut jualan unit.

Berdasarkan nombor jualan rasmi syarikat, PS2 telah menjual lebih daripada 155 juta copy di seluruh dunia sejak diperkenalkan pada tahun 2001, menjadikannya sistem permainan video paling popular dengan margin yang ketara.

Jika Metaverse Menjadi Fenomena Pada Masa Akan Datang, Maka NFT Akan Memainkan Peranan Asas

DeFi Akan Pupus Dalam Tempoh 5 Hingga 10 Tahun Akan Datang - Pengasas Cardano
DeFi Akan Pupus Dalam Tempoh 5 Hingga 10 Tahun Akan Datang - Pengasas Cardano
 • Pencipta Nifty Gateway, Griffin Cock Foster adalah salah seorang yang paling berpengaruh dalam ruang NFT tahun ini.
 • Beliau berkata gambaran jangka panjang untuk NFT adalah kukuh, terutamanya jika metaverse membuahkan hasil.
 • Bagi mereka yang menolak, dia berkata mereka akan menerima NFT suatu hari nanti, sama seperti yang terjadi dengan internet.

Pasaran untuk non- fungible tokens meletup pada tahun 2021, tetapi itu baru permulaan, menurut salah seorang kembar di Nifty Gateway — sebuah exchange NFT yang terkenal kerana menjual karya daripada Beeple dan Grimes.

“Gambaran jangka panjang untuk NFT benar-benar kuat, ” kata Griffin Cock Foster kepada Insider. “Saya meramalkan dalam 5 atau 10 tahun akan datang, kemungkinan besar collecting dan trading NFT akan berkembang jauh lebih besar daripada hari ini.”

Cock Foster, bersama kembar seirasnya Duncan, digelar sebagai nombor 29 paling berpengaruh dalam pasaran NFT pada 2021 oleh Fortune. Kedua-duanya melancarkan Nifty Gateway tiga tahun lalu dan telah menyaksikan keseluruhan pasaran NFT meletup, menerima jualan $17.7 bilion pada tahun ini sahaja.

Selepas menjual platform mereka kepada Gemini pada 2019, pasangan bekas pendayung itu kini bekerja “sangat rapat” dengan satu lagi kembar yang terkenal: Tyler dan Cameron Winklevoss.

Griffin memberitahu Insider bahawa dia dan abangnya sentiasa percaya bahawa NFT akan memberi impak besar kepada dunia. Cuma dia tidak tahu ia akan berlaku secepat ini. Selebriti, atlet dan jenama- jenama terkenal telahpun melibatkan diri dalalm karya seni digital yang terikat pada blockchain. Sesetengahnya, seperti Beeple, telah menghasilkan berjuta-juta dolar.

“Kami sangat terkejut dengan betapa cepatnya NFT berkembang dan betapa cepatnya mereka berjaya menangkap imaginasi dunia dan budaya,” kata Griffin.

Bagi penentang, seperti mereka yang “klik kanan” dan memuat turun imej NFT secara percuma, Griffin berkata mereka akan menerima juga suatu hari nanti — sama seperti bagaimana penentang internet akhirnya menerima internet pada hari-hari awal web. Sebaik sahaja semua faedah menjadi jelas, lebih ramai orang akan menyertai, katanya.

“Tiga tahun lalu, terdapat keadaan yang sangat serupa kerana terdapat sekumpulan orang yang membeli NFT dan sekumpulan orang lagi mengatakan bahawa NFT adalah perkara bodoh dan tidak bernilai, ” kata Griffin. “Dan satu-satunya perkara yang benar-benar berubah sejak dua tahun kebelakangan ini ialah saya telah melihat bilangan orang yang menerima NFT semakin meningkat dengan pesat.”

Kelebihan NFT telah menjadi lebih jelas kerana konsep metaverse telah mendapat perhatian orang awam. Konsep itu bermula selepas syarikat yang dahulunya dikenali sebagai Facebook menjenamakan semula kepada Meta Platforms sebagai tanda dorongannya ke internet masa hadapan di mana orang ramai boleh berinteraksi secara maya.

Griffin, antara yang lain, berkata NFT adalah kunci untuk memasuki metaverse kerana ia memberikan hak pemilikan individu dalam dunia digital. Dunia maya seperti Decentraland, di mana orang ramai boleh membeli hartanah yang minted pada blockchain, adalah antara eksperimen pertama dalam metaverse, katanya.

“Jika metaverse menjadi sebesar yang Meta bayangkan ia akan berlaku, maka NFT akan memainkan peranan asas dalam hal itu,” katanya.

Buat masa ini, billionaires dan guru teknologi sedang berdebat mengenai masa depan internet dan sama ada ia akan mencapai tahap seperti yang dikatakan penggalak.

Sementara itu, sekumpulan produk crypto — termasuk NFT, bitcoin, dan organisasi autonomi decentralized — mempunyai masa depan yang kukuh, kata Griffin. Tetapi jangkakan volatility yang berterusan.

“Jika saya telah belajar satu perkara dalam crypto, ianya adalah untuk mengharapkan perkara yang tidak dapat dijangka dan hanya berfikiran terbuka,” katanya. “Sesuatu yang sangat hebat akan berlaku yang saya tidak dapat meramalkan dan itulah yang menjadikannya begitu hebat.”

10 Ramalan Kripto Untuk Tahun 2022

2021 merupakan tahun bersejarah untuk crypto dengan pelbagai peristiwa penting dan nampaknya tahun 2022 akan tidak kurang daripada itu.

Berikut adalah 10 ramalan crypto untuk tahun akan datang:

 1. Syarikat Fortune 500 Dalam Metaverse

Tahun 2021 telah menyaksikan konsep ‘metaverse’ masuk ke dalam arus perdana. Walaupun banyak game dan ekosistem Metaverse telah wujud sejak bertahun-tahun yang lalu, daripada Second Life hinggalah ke Roblox, serta Facebook juga menukarkan namanya kepada Meta pada hujung bulan Oktober 2021 telah membuktikan perkara ini sudah pun berada di hadapan. Ekosistem metaverse semakin hari semakin meningkat. Contoh yang terbaik adalah seperti Decentraland dan The Sandbox, dimana masing-masing telah berkembang dengan pesat. Jangkaan pertumbuhan ini akan berterusan pada 2022, dengan setiap syarikat Fortune 500 cuba memikirkan strategi untuk memiliki metaverse mereka sendiri.

Jika pada 20 tahun yang lalu, setiap perniagaan secara tiba-tiba terpaksa menghasilkan e-dagang atau strategi dalam talian mereka. Kini, setiap syarikat Fortune 500 perlu memikirkan pula strategi metaverse mereka.

2021 adalah tahun dimana satu dunia “menemui” metaverse. 2022 akan menjadi tahun ia bakal menjadi arus perdana.

2. Bank Swasta Mulai Takut Ketinggalan

Tahun lepas kami meramalkan bahawa 2021 akan menyaksikan banyak bank swasta memasuki ruang crypto dan ianya benar-benar telah terjadi. 2021 telah menyaksikan banyak bank- bank swasta, daripada Morgan Stanley hingga ke J.P. Morgan melancarkan produk- produk Bitcoin dan crypto untuk pelanggan mereka.

Produk sedemikian adalah tindak balas kepada permintaan untuk pendedahan kepada aset digital daripada kebanyakan perusahaan persendirian dan dalam kalangan jutawan- jutawan. Di samping itu, produk ini masih menawarkan yuran dan margin yang tinggi untuk bank swasta di mana fee compression menjadi kebiasaan.

Walau produk sedemikian kini dilihat sebagai kelebihan daya saing untuk bank swasta ini, mereka mungkin tidak lama lagi akan bergerak ke era di mana jika institusi kewangan tidak mempunyai sebarang produk crypto, ia akan menjadi simbol kelemahan yang nyata.

Buat masa ini, masih banyak bank swasta yang besar menganggap Bitcoin sebagai aset yang tidak diiktiraf. Diramalkan kebanyakan daripada mereka akan melakukan pusingan 180 darjah dan melancarkan penawaran crypto pada 2022.

3. El Salvador memberi inspirasi kepada orang lain?

2021 juga menyaksikan El Salvador menjadi negara pertama di dunia yang mengiktiraf Bitcoin sebagai tender yang sah. Kesan positif sudah direkodkan: menurut Presiden El Salvador Nayib Bukele, lebih ramai orang di sana kini mempunyai wallet Bitcoin daripada akaun bank, membolehkan 70% penduduk yang menerima kiriman wang dapat berbuat demikian tanpa fee kiriman wang yang berlebihan yang boleh melonjak sehingga 12.5%.

Tidak menghairankan, IMF dan Bank Dunia iaitu organisasi yang diwujudkan semasa persidangan Bretton Woods 1944 (di mana dolar A.S. diterima pakai sebagai mata wang rizab global) sangat menentang langkah sedemikian, secara terbuka memberi amaran kepada El Salvador untuk berbalik arah.

Ramai ahli politik atau penggubal dasar di negara lain yang lebih kecil, terutamanya mereka yang didolarkan atau didolarkan secara de facto seperti Panama, atau mereka yang berada di negara membangun seperti Paraguay, boleh mengikuti jejak El Salvador.

Orang lain mungkin tidak mahu menggunakan Bitcoin setiap masa, tetapi mungkin berminat dengan bentuk mata wang digital yang lain. Sebagai contoh, Palau mengumumkan bahawa ia sedang meninjau untuk melancarkan stablecoin yang disokong kerajaan, sementara Kepulauan Marshall sudah pun meninjau untuk melancarkan mata wang digitalnya sendiri. Dan ini selalunya melangkaui pasaran baru . Sebagai contoh, dengan tinjauan baru-baru ini mendapati bahawa 27% penduduk AS menyokong menjadikan Bitcoin sebagai tender yang sah.

Dijangkakan banyak negara lain akan memantau perkembangan keadaan di El Salvador dengan teliti. Mereka mungkin tidak semestinya secara langsung mengikut jejak negara itu dan mengiktiraf Bitcoin sebagai tender yang sah pada tahun 2022, tetapi dijangkakan perkembangan ini akan menjadi topik yang hangat pada tahun 2022

4. Perkembangan Ethereum

Ethereum ialah kontrak pintar terbesar dan platform lapisan 1 mengikut had pasaran. Walau bagaimanapun, 2021 menunjukkan isu warisannya, daripada kesukaran skalabiliti kepada bayaran yang terlalu tinggi, dengan purata yuran transaksi antara sekitar $4 hingga $70.

Terdapat banyak keyakinan yang mengelilingi Ethereum 2.0, yang, ditambah pula dengan perubahan terkini seperti EIP-1559, telah memacu harga ETH daripada $750 kepada $4,800 pada kemuncaknya tahun ini. Walaupun Ethereum adalah satu-satunya crypto yang menunjukkan pekembangan pesat pada hujung tahun 2017, kini terdapat banyak alternatif kepada Lapisan 1, iaitu daripada Algorand dan Avalanche kepada Solana dan Tezos, yang bukan sahaja memberikan skalabiliti yang lebih baik tetapi juga mempunyai fee yang jauh lebih rendah.

Komuniti crypto boleh dikatakan bersabar dan mempunyai banyak keyakinan terhadap Ethereum. Rangkaian tersebut berisiko untuk kehilangan penggunannya jika peningkatan tidak mengikut jadual yang diharapkan.

5. Perihal Peranan Web 3

Web 1.0 ialah internet statik, diwakili oleh AOL dan Netscape. Web 2.0 ialah internet yang menarik, tetapi dikawal oleh syarikat teknologi besar seperti Meta dan Google. Web 3.0 ialah internet yang decentralized, tetapi juga internet yang membolehkan pengguna mengawal data mereka.

Gabungan NFT, DeFi dan metaverse membawa kita ke arah ekosistem Web 3.0 dan industri gaming mungkin akan menjadi pemangkin tersebut.

Terdapat lebih 2.5 bilion gamers di seluruh dunia, dan kekecewaan telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini terhadap kawalan besar yang dilakukan oleh beberapa firma gaming besar, daripada ketidakupayaan pemain – pemain untuk memiliki aset dalam game mereka kepada kekurangan keserasian dengan game lain.

2021 menunjukkan kepada kita kuasa DeFi dan NFT dalam gaming, di samping kuasa model decentralized play- to- earn seperti Axie Infinity serta 2 juta pemain aktif bulanannya. Dengan pelbagai dana yang diterima khas untuk ruang tersebut, jangkaan ruang ini akan membangun dengan pesat. Satu contoh yang baik adalah dana gaming Web 3.0 Solana yang bernilai $150 juta.

6. NFT Akan Menjadi Arus Perdana

2021 menyaksikan NFT menjadi tumpuan ramai, dengan jumlah jualan melepasi $12 bilion. Beberapa jualan besar dan berprofil tinggi telah membuka jalan, daripada jualan $69 juta jpeg Beeple hingga ke jualan berjuta-juta dolar CryptoPunks dan NFT Bored Ape Yacht Club.

Kehangatan berkaitan NFT (dan nilaianya yang setinggi langit) mungkin akan pudar, tetapi realitinya ialah NFT akan terus kekal di sini. Jangkakan mereka akan menjadi lebih arus perdana malah akan muncul dalam interaksi seharian kita.

Kita akan melihat NFT ditampilkan dalam segala-galanya daripada kasut edisi terhad, dompet- dompet mewah kepada tiket- tiket sukan dan koleksi- koleksi dalam game kerana ia akan menjadi standard pada masa akan datang.

Persoalan besar di sini berkaitan pertimbangan undang-undang, cukai dan perakaunan di sekitar NFT tersebut, yang masih tidak jelas. Dari perspektif undang-undang, apakah pertimbangan mengenai harta intelek atau hak pengguna? Dari perspektif perakaunan, adakah NFT mewakili hak pelesenan IP atau aset tidak ketara (intangible assets)? Dari perspektif cukai, apakah pertimbangan sekitar hasil daripada penerbitan NFT ataupun royalti?

Tinjauan oleh PwC baru-baru ini mendapati bahawa hanya 7% daripada pihak berkuasa di seluruh dunia menyediakan sebarang bentuk panduan cukai mengenai NFT. Pada tahun 2022, ini perlu diubah. Panduan akan memberi manfaat bukan sahaja kepada pihak berkuasa atau pengawal selia tetapi juga kepada orang awam.

7. Perhatian Tertumpu Pada China dan e-CNY

2021 ialah tahun yang baik untuk CBDC (Central Bank Digital Currency). Kita bukan sahaja melihat projek inovatif dalam bidang CBDC wholesale, dari Projek mCBDC Bridge Hong Kong ke Projek Dunbar Singapura, kita juga melihat banyak CBDC runcit terbentuk, dari eNaira Nigeria hingga ke Bahamas Sand Dollar.

Tetapi semua mata pada tahun 2022 akan tertumpu pada China dengan pelancaran e-CNY yang akan datang. Negara tersebut telah memproses sekitar $9.7 bilion dalam transaksi e-CNY melalui pelbagai perintisnya. Lebih 140 juta penduduk China sudah mempunyai wallet e-CNY mereka.

Pengharaman mata wang crypto yang terkini di China serta perlangsungan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing pada Februari 2022 akan membuka jalan untuk pelancaran e-CNY awal tahun depan. Ini akan menjadi detik bersejarah dalam sejarah mata wang.

8. Persaingan DEX Crypto Centralized Exchange

Seperti yang kami ramalkan tahun lepas, DeFI meneruskan pertumbuhan pesatnya pada 2021, dengan Total Value Locked (TVL) berkembang daripada hanya $22 bilion pada akhir 2020 kepada lebih $250 bilion hari ini.

DeFi tanpa ragu-ragu adalah salah satu platform yang paling menarik dalam kewangan hari ini, dengan tawaran baharu daripada decentralized exchange dan pinjaman, kepada pengurusan aset dan malah tawaran insurans ditambah baik setiap hari.

Beberapa features DeFi, seperti composability, memberi peluang untuk menambah baik perkhidmatan kewangan, sesuatu yang kita tidak berpeluang melakukan dalam beberapa dekad.

Dan ini bukan sahaja menarik penambahan aset tetapi juga bakat- bakat daripada minda genius dalam ruang ini.

DeFi akan memberi kesan bukan sahaja kepada pembiaya tradisional tetapi juga centralized exchange, terutamanya akan menjadi lebih mesra pengguna apabila berdagang pada DEX. Platform centralized akan terus wujud dan memainkan peranan yang besar, terutamanya sebagai fiat on-ramp dan untuk pendatang baharu, tetapi mereka perlu kejar untuk bersekedudukan dengan DEX.

9. A.S. Menguasai Bitcoin Mining & Membantu ESG

Sehingga Julai 2021, sekitar 65% Bitcoin mining secara global berlaku di China. Berikutan pengharaman itu, hampir semua aktiviti ini berpindah ke negara- negara yang lebih mesra kepada Bitcoin mining, seperti Amerika Syarikat, Rusia, Kazakhstan dan Kanada.

Amerika Syarikat telah pun menjadi Bitcoin miner terbesar di dunia, dengan share aktivitinya melonjak daripada 4% pada akhir 2019 kepada lebih daripada 35% berikutan pengharaman itu. Dengan beberapa ketidaktentuan kawal selia di negara seperti Kazakhstan, jangkaan share AS dalam aktiviti mining akan terus berkembang dalam beberapa bulan akan datang.

Kelebihan utama di sini ialah Bitcoin akan menjadi lebih hijau. Kira-kira 57% daripada Bitcoin mining di seluruh dunia hari ini memanfaatkan tenaga yang boleh diperbaharui. Menurut Bitcoin Mining Council, sebuah kumpulan industri, peratusan ini lebih tinggi di Amerika Syarikat. Bitcoin mining akhirnya boleh mempercepatkan perkembangan tenaga boleh diperbaharui. Ini juga boleh membantu dalam menangani debat ESG yang semakin hampir.

Ramai pada mulanya menganggap pengharaman Bitcoin di China sebagai sesuatu perkara yang negatif. Tetapi ia mungkin salah satu pemangkin positif terbesar dalam industri kita. Jangkakan untuk melihat hasil positif pada tahun 2022.

10. Crypto M&A menukarkan crypto unicorn menjadi sotong

Seperti yang kami ramalkan tahun lepas, 2021 ternyata menjadi tahun rekod untuk M&A crypto. Menurut beberapa sumber data, M&A crypto 2021 berjumlah lebih daripada $25 bilion dalam nilai.

Jagkaan ini akan berterusan pada tahun 2022, terutamanya dengan crypto unicorn yang semakin berubah menjadi crypto octopus dengan membelanjakan sebahagian daripada keuntungan pasaran bull mereka dan memperoleh atau melabur dalam firma yang menawarkan perkhidmatan sampingan kepada tawaran semasa mereka.

Khususnya, firma yang menawarkan akses kepada komuniti runcit, ekosistem, kandungan dan/atau data harus menjadi sasaran yang menarik untuk beberapa platform crypto ini. Begitu juga dengan firma yang dikawal selia dalam pasaran utama, sekali gus membolehkan akses kepada strategi pasaran dengan lebih pantas.

Selain itu, jangkaan beberapa firma perkhidmatan kewangan yang lebih besar, terutamanya yang lewat untuk memulakan perjalanan crypto mereka, akan mula mencari potensi mereka dalam ruang tersebut.

Pada tahun 2022, parti M&A crypto masih belum tamat!

Tajuk: 10 Ramalan Kripto Untuk Tahun 2022

Jack Dorsey Menyokong Bitcoin Sebagai Pengganti Dolar

Jack Dorsey Menyokong Bitcoin Sebagai Pengganti Dolar
Jack Dorsey Menyokong Bitcoin Sebagai Pengganti Dolar

Bitcoin akan menggantikan dolar“, kata Jack Dorsey pada hari Selasa, membalas tweet yang dimuat naik oleh penyanyi rap Cardi B.

 • Cardi B secara umum bertanya sama ada crypto akan menggantikan mata wang A.S. dimana Dorsey menjawab “Ya, Bitcoin akan.” Lihat tweetnya disini.
 • Co- founder dan bekas CEO Twitter merupakan penyokong terbesar crypto, dan telah menyatakan sokongannya terhadap bitcoin sejak sekurang-kurangnya 2018. Pada bulan Ogos, beliau memuat naik tweet, “Bitcoin akan menyatukan negara yang sangat berpecah belah, (dan akhirnya: satu dunia).”
 • Semangatnya berkurangan, bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan cara Web 3, iaitu generasi ketiga perkhidmatan internet yang dijayakan oleh rangkaian decentralized, ianya dibiayai.
 • “Anda tidak memiliki ‘web3’ yang dimiliki oleh VC dan LP mereka,” Dorsey tweet, merujuk kepada firma venture capital (VC) dan pelabur yang dikenali sebagai rakan kongsi terhad. Lihat tweetnya disini.
 • Tweet tersebut telah mendorong komuniti crypto di Twitter untuk bertindak balas, dengan sesetenagh mengkritik bekas CEO Twitter itu dan yang lain memujinya. Lihat salah satu tweetnya disini.
 • Terdapat semakin banyak VC yang melabur dalam firma Web 3. Terbaru, Andreessen Horowitz mengetuai pusingan pembiayaan Siri A sebanyak $36 juta untuk syarikat infrastruktur Web 3 Mysten Labs.
 • CEO Tesla, Elon Musk juga membuat penambahan dengan memuat naik tweet: “Adakah sesiapa melihat web3? Saya tidak dapat mencarinya.”
 • Dorsey telah meninggalkan media sosial gergasi itu pada bulan lepas untuk memberi tumpuan kepada firma fintech Block, yang dahulunya dikenali sebagai Square. Semasa memegang jawatan sebagai CEO Twitter, platform itu telah membolehkan penerimaan tip dalam bitcoin dan berjanji ia akan menyepadukan pengesahan NFT.
 • Harga bitcoin kini berlegar sekitar $48,900.
 • Parag Agrawal, CEO Twitter yang baharu, telah banyak terlibat dalam projek decentralized dalam syarikat itu.

Tajuk: Jack Dorsey Menyokong Bitcoin Sebagai Pengganti Dolar

Instagram Sedang Berusaha Memperkembangkan NFT Kepada Penggunanya

 • Instagram sedang “meneroka secara aktif” cara-cara untuk membawa NFT kepada khalayak yang lebih luas, menurut CEO Adam Mosseri pada Sabtu lepas.
 • Langkah platform tersebut diambil selepas syarikat induk Facebook menjenamakan semula sebagai “Meta“, selari dengan peralihannya kepada metaverse.
 • Penyepaduan itu boleh membolehkan orang ramai untuk berdagang NFT secara terus di Instagram, seperti yang dilihat di screenshot daripada pembangun aplikasi.

Instagram sedang mencari cara- cara untuk membawa NFT ke platform rangkaian sosialnya serta dua bilion penggunanya, kerana syarikat induknya Meta telah membuat dorongan ke dalam metaverse.

CEO syarikat itu, Adam Mosseri, berkata pada hujung minggu lepas ia sedang berusaha membina features yang menggabungkan token NFT.

Walaupun aset digital yang unik ini popular sebagai koleksi seni atau video moden, ia juga merupakan kunci digital untuk memasuki metaverse, kerana ia membolehkan pemilikan di dalam dunia maya.

“Tiada apa yang diumumkan lagi, tetapi kami pastinya sedang aktif meneroka NFT dan bagaimana kami boleh menjadikannya lebih mudah diakses oleh khalayak yang lebih luas,” kata Mosseri dalam story Instagramnya yang dimuat naik pada hari Sabtu.

“Saya rasa ia adalah tempat yang menarik di mana kita boleh bermain dan juga ia adalah satu cara untuk membantu pereka (creators).”

NFT didagangkan dalam talian, selalunya dikaitkan dengan mata wang crypto dan biasanya direkodkan pada blockchain. Mereka telah mendapat perhatian ramai pada tahun 2021. Jumlah jualan mereka setakat tahun ini telah melonjak kepada $12 bilion, didorong sebahagiannya oleh jenama besar seperti Nike yang mendorong ke arah NFT dan dunia maya.

Pada bulan Julai, syarikat induk Instagram mencetuskan gelombang minat terhadap metaverse apabila ia menjenamakan semula sebagai “Meta” dan memfokus semula pada metaverse, istilah lengkap untuk ruang maya di mana orang ramai boleh bermain, bekerja, berdagang dan secara umumnya berinteraksi secara digital menggunakan avatar. .

“Mulai sekarang, kami akan menjadi metaverse dahulu, bukan Facebook dahulu,” kata CEO Mark Zuckerberg pada masa itu, bahawa dia mahu mengubah Facebook daripada syarikat media sosial menjadi “syarikat metaverse.”

Tetapi syarikat yang memfokuskan terhadap crypto seperti The Sandbox, yang mahukan dunia maya yang “decentralized”, bimbang syarikat teknologi besar seperti Meta boleh menguasai metaverse sama seperti ia menguasai media sosial.

Pelabur harus menjangkakan akan adanya “pertempuran antara crypto asli metaverse dengan crypto yang dilancarkan oleh entiti gaming dan korporat seperti Meta,” kata Brock Pierce, pengerusi Bitcoin Foundation kepada Insider.

Setakat Disember, Instagram mempunyai kira-kira dua bilion pengguna aktif secara bulanan, menurut CNBC.

Walaupun Mosseri tidak menghuraikan lebih lanjut dalam post Instagramnya, ulasannya mencadangkan rangkaian sosial perkongsian foto dan video tersebut mungkin akan memberikan penggunanya tools untuk mempamerkan NFT yang mereka cipta atau membenarkan orang mengikuti pereka (creator) kegemaran mereka.

Pembangun aplikasi Alessandro Paluzzi mula-mula berkongsi butiran rancangan berkaitan NFT Instagram pada bulan Julai, perkongsian pada screenshot di Twitter.

Post Instagram mungkin disertakan dengan label “collectibles“, untuk menandakan NFT yang dipegang oleh pengguna dalam bahagian khusus.

Paluzzi turut berkongsi feature yang menunjukkan pengguna dibenarkan membuat tawaran untuk NFT secara langsung di Instagram dan beliau menyatakan bahawa Instagram berkemungkinan akan menyokong wallet crypto Coinbase dan MetaMask, serta wallet Novi Facebook.

Paluzzi sebelum ini telah berkongsi update yang belum diumumkan lagi yang kemudiannya disahkan oleh Instagram, termasuk memberikan creators akses kepada data yang lebih terperinci dan menguji feature pembayaran Reels.

Instagram tidak segera untuk bertindak balas terhadap permintaan Insider untuk mengulas mengenai rancangan NFTnya.

Tajuk: Instagram Sedang Berusaha Memperkembangkan NFT Kepada Penggunanya

NFT Kini Bernilai Lebih Daripada Nissan & Domino’s Pizza

Walaupun masih sebilangan kecil orang yang memahami apa sebenarnya non- fungible token (NFT), itu tidak menghalang permodalan pasaran NFT daripada melonjak pada tahun 2021.

Nilai pasaran global NFT telah mencecah $23 bilion kerana collector telah bergegas untuk mengecapi apa yang mereka harapkan akan menjadi Bitcoin yang seterusnya, menurut DappRadar, yang menjejaki jualan tersebut.

Sebahagian besar daripada peningkatan itu adalah disebabkan oleh penjualan Beeple’s The First 5,000 Days, yang dijual dengan harga $69.3 juta awal tahun ini. Penjual- penjual besar yang lain termasuk Bored Ape Yacht Club, yang memperoleh $26.2 juta serta CryptoPunk, (dengan penjualan empat NFT sahaja) memperoleh lebih $32 juta.

Hollywood, selebriti- selebriti sukan serta jenama- jenama besar seperti Coca-Cola, Gucci, Nike, dan Adidas juga telah memberi impak dalam ruang tersebut, menaikkan NFT di tahap eksklusif yang berbeza,” kata DappRadar. “Selain itu, NFT tiba di rumah lelongan seni tradisional yang terkenal seperti Christie’s dan Sotheby’s, memberi peluang kepada masyarakat arus perdana yang mungkin tidak biasa dengan istilah itu.”

Walaupun NFT tidak berada pada tahap yang sama dengan mata wang crypto, seperti coin meme Dogecoin atau Shiba Inu, ia masih cukup besar untuk menjadi lebih bernilai daripada kebanyakkan syarikat yang didagangkan secara terbuka. Berikut adalah beberapa syarikat mewah yang telah melihat NFT melepasi had pasaran mereka tahun ini.

Semua data had pasaran adalah setakat 11:40 a.m. ET pada 17 Dis.

CarMax (KMX)—Had pasaran: $22.36 bilion

Clorox (CLX)—Had pasaran: $21.78 bilion

Carnival (CCL)—Had pasaran: $21.5 bilion

Ulta—Had pasaran: $21 bilion

Take-Two Interactive Software—Had pasaran: $20.35 bilion

MGM Resorts (MGM)—Had pasaran: $19.63 bilion

Nissan—Had pasaran: $19.35 bilion

Domino’s Pizza (DPZ)—Had pasaran: $19.33 bilion

LG Electronics—Had pasaran: $18.63 bilion

Bath & Body Works—Had pasaran: $18.19 bilion

Liberty Media (LSXMB)—Had pasaran: $18.08 bilion

Tajuk: NFT Kini Bernilai Lebih Daripada Nissan & Domino’s Pizza

Pelancaran NFT Pertama Adidas Memperoleh $23 Juta

Usaha NFT pertama oleh Adidas nampaknya telah berjaya. Menurut The Block, kerjasama antara Bored Ape Yacht Club, Gmoney dan Punks telah memperoleh lebih daripada $23 juta dalam Ethereum, dengan fasa “akses awal” memperoleh sebanyak $15.5 juta dan $7.5 juta dalam jualan umum. Dengan itu, pelancaran itu menghasilkan hampir 30,000 NFT (mint) walaupun terdapat gangguan yang menyebabkan Adidas menghentikan transaksi awal.

Jumlah itu mungkin tidak besar untuk jenama yang terkenal itu, tetapi Adidas berjaya mencapai keuntungan bersamaan $538.4 juta pada suku terbarunya — $23 juta daripada keluaran digital yang terhad itu adalah sesuatu yang besar. Jika terdapat lebih banyak jualan seperti ini, ia akan meningkatkan keuntungan Adidas sambil mempromosikan NFT yang sebelum ini dikhaskan untuk kasut.

Hasilnya, terdapat kemungkinan besar anda akan melihat lebih banyak keluaran NFT, apatah lagi penglibatan Adidas yang lebih besar dalam metaverse. Bukannya seperti jenama itu mempunyai pilihan lain. Nike, salah satu saingannya yang paling jelas telah membeli RTFKT untuk meningkatkan penglibatannya dengan NFT dan koleksi metaverse seperti kasut dan Adidas berisiko untuk menyerah kalah jika ia tidak bersaing.

Tajuk: Pelancaran NFT Pertama Adidas Memperoleh $23 Juta

Penjual Bored Ape Secara Tidak Sengaja Menjual NFT Bored Ape Dengan Harga $3,000 Dan Bukannya $300,000

 • Penjual Bored Ape #3,547 secara tidak sengaja menyenaraikan NFT untuk dijualnya pada 0.75 ETH ($3,000) dan bukannya 75 ETH ($300,000)
 • Pembeli automatik segera membeli NFT dan menyenaraikannya semula pada kira-kira $250,000.
 • Siri Bored Ape Yacht Club ialah set terhad dengan 10,000 NFT yang biasanya dijual pada harga kira-kira $200,000.

Non- Fungible Token Bored Ape yang sangat diidam-idamkan dijual pada harga lebih $3,000 — satu perseratus daripada harga pasaran yang dimaksudkan kira-kira $300,000.

Pemilik Bored Ape #3,547 telah membuat ralat menaip apabila menyenaraikan NFT dalam talian, menurut CNet. Daripada menjualnya pada harga 75 ether, “kecuaian” tersebut telah mendorong pemilik untuk menjualnya dengan harga 0.75 ether.

Akaun automatik segera membeli NFT dan menjualnya semula pada nilai hampir $250,000.

Kesilapan serupa dalam transaksi perbankan biasanya boleh diperbaiki. Tetapi dalam pasaran crypto yang pantas dan tidak terkawal, ralat seperti ini biasanya tidak dapat dipulihkan, terutamanya disebabkan oleh pembelian automatik dan ini serta-merta menimbulkan ancaman yang berterusan.

Siri Bored Ape Yacht Club ialah set terhad sebanyak 10,000 karya seni digital “dijana secara program”, yang dilancarkan pada April 2021.

Pada mulanya, pelanggan boleh membeli satu kerya seni digital tersebut dengan harga lebih sedikit daripada $300. Kini, Bored Ape biasanya menjual pada sekurang-kurangnya 50 ETH, atau kira-kira $200,000, dan pemilik dengan bangganya menyiarkannya ke media sosial atau menggunakannya sebagai gambar profil Twitter mereka.

Tajuk: Penjual Bored Ape Secara Tidak Sengaja Menjual NFT Bored Ape Dengan Harga $3,000 Dan Bukannya $300,000