35% Penduduk Nigeria Adalah Pelabur Crypto

35% Penduduk Nigeria Adalah Pelabur Crypto

Apabila inflasi semakin meningkat dan mata wang kripto semakin diterima sebagai alternatif yang sah kepada aset tradisional, semakin ramai orang yang mengikuti trend dan menjadi pelabur kripto. Salah satu negara di mana trend ini paling jelas ialah Nigeria, satu kajian mendedahkan.

Khususnya, laporan terbaru oleh KuCoin, salah satu crypto exchange terkemuka dalam pasaran, telah mendedahkan bahawa 33.4 juta warga Nigeria, yang meliputi 35% daripada populasi negara yang berumur antara 18 hingga 60 tahun, sama ada pemilik kripto sedia ada ataupun baru memulakan perdagangan crypto sejak enam bulan lepas, menurut siaran akhbar yang diterbitkan pada 12 April.

Tambahan pula, “Into the Cryptoverse Report: Nigeria Edition 2022” telah mendedahkan bahawa 52% daripada pelabur crypto di Nigeria memperuntukkan lebih separuh daripada aset mereka kepada mata wang kripto. Manakala, 65% pelabur kripto membuat deposit fiat kepada mata wang kripto melalui perdagangan peer-to-peer.

Akhir sekali, 70% pelabur kripto Nigeria telah berkata mereka merancang untuk mengembangkan pelaburan mereka dalam kripto dalam tempoh enam bulan berikutnya, “memberi alasan untuk mempercayai bahawa penggunaan aset digital di negara ini semakin meningkat,” kata kenyataan akhbar itu.

Apakah Punca Di Sebalik Peningkatan Penggunaan Kripto Di Nigeria?

Menurut kajian itu, terdapat beberapa sebab untuk menjelaskan kadar penggunaan kripto yang tinggi di negara ini.

“Yang pertama ialah akses terhad kepada perkhidmatan kewangan mampu milik. Walaupun ekonominya sangat bergantung pada kiriman wang, sebahagian besar penduduknya tidak mempunyai akses kepada akaun bank, dan pemindahan wang mengambil masa yang lama dan mahal.”

Kedua, taraf hidup telah menurun, manakala kadar pengangguran meningkat, “disebabkan oleh gabungan susut nilai Naira dan inflasi harga barangan dan perkhidmatan.”

“Oleh itu, mata wang kripto telah menjadi penyelesaian alternatif untuk penyimpanan dan pemindahan aset,” tambah laporan itu,

Sebab ketiga ialah penduduk Nigeria yang agak muda yang menjadikan negara itu secara amnya terbuka untuk menerima pakai ekonomi digital.

Sementara itu, laporan oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) telah mencadangkan bahawa rakyat di negara yang mempunyai tahap rasuah yang tinggi lebih cenderung untuk menggunakan mata wang kripto di negara lain. Hal ini menyeru supaya peraturan antarabangsa bagi aset digital dipertingkatkan lagi, seperti yang dilaporkan oleh Finbold.

“Aset kripto (dimana urus niaga hanya memerlukan identiti digital) menjadikannya alat yang berpotensi untuk aliran duit haram, termasuk aliran daripada hasil rasuah,” jelas laporan IMF.

Terutamanya, pada tahun 2021 Nigeria menduduki tempat ke-154 dalam kalangan 180 negara yang disenaraikan dalam Indeks Rasuah Transparency International, dengan Sudan Selatan menjadi yang paling korup di tangga ke-180 dan Denmark paling kurang rasuah, di tempat pertama.

Perlu juga disebut bahawa bank pusat Nigeria baru-baru ini telah menghukum 4 bank di negara itu, mengarahkan mereka membayar hampir $2 juta kerana didakwa memudahkan transaksi mata wang kripto pada 2021. Bank Pusat Nigeria (CBN) menganggap aset digital berbahaya kepada sistem kewangan negara.

Royal Q Rewarding Program

Royal Q Rewarding Program

APA ITU ROYAL Q REWARDING PROGRAM

Salah satu yang menyebabkan robot Royal Q ini menjadi fenomena adalah kerana program affiliate yang disediakan pihak Royal Q yang dikenali sebagai ROYAL Q REWARDING PROGRAM

Komisyen affiliate untuk pendaftaran, profit berkumpulan, kumulatif reward dan sebagainya seperti yang terdapat didalam plan mereka adalah lebih kurang sama dengan mana-mana broker forex yang ada di dunia ini.

Cuma perbezaannya, PLAN yang mereka sediakan sedikit berbeza dan lebih menarik untuk menggalakkan penyertaan ahli-ahli baru kerana mempunyai Level hiraki sampai ke 6 lapis. Ala-ala MLM jugak.  

Untuk bagi faham dengan jelas, saya sertakan dua video penerangan ringkas dan lengkap mengenai plan yang disediakan oleh Royal Q ini. Memang padu !! Tak susah pun sebenarnya nak capai.. Boleh tengok salah satu

Macamana? senang je kan