Elrond Menaiki Tangga 10 Teratas DeFi

Elrond Menaiki Tangga 10 Teratas DeFi

Rangkaian baharu Elrond telah memecah masuk ke dalam senarai kedudukan 10 teratas mengikut jumlah nilai terkunci (TVL) (total value locked), dan hanya mengambil masa seminggu untuk sampai ke sana.

Menurut data yang disusun oleh DeFi Llama, Elrond – sebuah platform kontrak pintar lapisan 1 yang memanfaatkan mesin maya pemasangan web (WASM) – kini merupakan ekosistem decentralized finance (DeFi) ke-10 terbesar dengan $2.06 bilion dalam TVL.

Elrond, yang disiarkan secara langsung di mainnet pada Julai 2020, lambat menarik pembangun tetapi kini meningkat dengan cepat selepas program perlombongan kecairan (liquidity mining) besar-besaran daripada decentralized exchange Maiar.

Lonjakan mendadak untuk rantaian itu boleh dikaitkan dengan keterusan sesuatu perkara yang disifatkan oleh pengasas Yearn.Finance, Andre Cronje sebagai “belalang kecairan” – iaitu peniaga yang melompat dari satu projek ke projek lain, dan menikmati insentif – sebagaimana rantaian-rantaian yang lain berusaha untuk menjadi relevan dengan program insentif yang besar.

Pada 19 November, Maiar mengumumkan program perlombongan kecairan berjumlah $1.29 bilion, dengan $282 juta ditetapkan untuk diagihkan pada bulan pertama aktiviti.

Walau bagaimanapun, ganjaran didenominasikan dalam token tadbir urus MEX Maiar, yang telah meningkat sejak permulaan program kepada $0.001345. Dengan 5.44 trilion MEX ditetapkan untuk diagihkan dalam tempoh setahun, nilai program itu kini berada pada insentif bernilai $7.32 bilion – berkemungkinan program perlombongan kecairan terbesar dalam sejarah DeFi, dengan mengandaikan harga kekal stabil.

Selain itu, dalam temu bual dengan CoinDesk, Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Elrond Beniamin Mincu berkata bahawa titisan udara awal token MEX kepada staker token Elrond EGLD membantu penggunaan bootstrap.

“Dengan 60,000 pengguna yang boleh menuntut MEX berdasarkan pegangan EGLD mereka sebelum siaran langsung, Maiar DEX mempunyai bilangan pengguna pada hari pertama yang mengagumkan, dan terus meningkat,” katanya.

Rangkaian skala Ethereum Arbitrum mendahului Elrond dalam TVL pada $2.35 bilion, dan Waves berada di tempat ke-11 dengan $1.5 bilion. Mainnet Ethereum menerajui semua rantaian dengan ….(menguasai) $171.9 bilion – lebih separuh daripada nilai agregat $260 bilion DeFi yang diuruskan oleh pelbagai protokol.

Apabila persaingan semakin hangat antara lapisan 1 untuk menarik pengguna dan dana, projek semakin beralih kepada program insentif besar-besaran untuk menonjol. Harmony, Fantom, Avalanche dan Oasis adalah beberapa pemimpin yang telah beralih kepada taktik atau merancang untuk melakukannya, tetapi setakat ini tidak pada skala Maiar dan Elrond.

Mincu berkata bahawa Elrond pada masa ini mempunyai jambatan silang rantai yang berfungsi ke Ethereum, Binance Smart Chain, Polygon, Avalanche, Fantom dan Tron, dan bahawa lebih banyak menegak DeFi akan datang ke Elrond dalam beberapa bulan akan datang, termasuk pinjaman dan aset sintetik.