Harga Emas Sedang Menuju Ke Arah Penurunan Jangka Pendek

Harga Emas Sedang Menuju Ke Arah Penurunan Jangka Pendek

Dengan emas mencecah paras $2,000 buat kali pertama sejak Ogos 2020, Lobo Tiggre dari ‘The Independent Speculator‘ percaya bahawa pergerakan harga logam itu seterusnya akan menurun dalam jangka pendek.

Bercakap semasa wawancara di Kitco News, Lobo mengakui bahawa perang di Ukraine adalah pemacu kritikal untuk lonjakan harga emas. Bagaimanapun, dia percaya bahawa perang itu tidak akan bertahan lama, sebagai balasannya memberi inspirasi kepada ‘gold correction‘.

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, pasaran bergelut dengan ketakutan disebabkan faktor geopolitik antara Rusia dan Ukraine, mendorong permintaan untuk aset selamat. Emas telah menjadi permintaan utama.

“Saya fikir terdapat risiko yang sangat nyata terhadap kemerosotan harga emas dalam jangka terdekat. <…> Sejujurnya, saya merasakan perkembangan jangka pendek yang seterusnya mungkin ke bawah. Saya mengesyaki bahawa pertempuran di Ukraine tidak akan bertahan lama dan apabila pertempuran reda, ketakutan akan pudar, dan harga naik emas baru-baru ini akan menurun,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa pelabur emas harus bimbang dengan sebarang ‘correction‘ jangka pendek kerana asas seperti inflasi yang tinggi, ekonomi yang berpotensi stagflasi, dan kadar faedah sebenar negatif akan bertindak sebagai pemangkin kepada rally yang lain.

Pada unjuran harga emas, Lobo menganggap $2,100 sebagai sasaran ideal seterusnya menjelang akhir 2022.

Korelasi Emas Bitcoin Menjunam Ke paras Terendah Sejak 7 bulan Lepas

Selain emas dan logam berharga yang lain, mata wang kripto juga telah diuji untuk kebolehannya bertindak sebagai aset selamat. Walau bagaimanapun, boleh dikatakan bahawa aset seperti Bitcoin telah gagal untuk memenuhi naratif ini, merekodkan pergerakan harga yang tidak stabil di tengah-tengah rally emas.

Bitcoin kekal sangat berkorelasi dengan pasaran saham. Di tempat lain, korelasi mata wang digital dengan emas dan perak telah jatuh ke paras terendah sejak Ogos 2021, paras terendah dalam tujuh bulan.

Walau bagaimanapun, penyokong crypto percaya bahawa Bitcoin adalah selaras untuk menggantikan emas apabila aset digital matang.

Tambahan pula, di tengah-tengah serangan berterusan ke atas Ukrain oleh Rusia, sesetengah pakar pasaran percaya bahawa sekatan yang terhasil mungkin mendorong lebih banyak minat terhadap emas dan kripto.

Bekas peniaga Rizab Persekutuan Joseph Wang menyatakan bahawa menggunakan sistem kewangan sebagai senjata boleh membawa kepada perebutan emas, hartanah dan kripto.

Sentimen beliau datang di tengah-tengah sekatan ekonomi yang berat terhadap Rusia oleh dunia barat.