Cardano Adalah 47,000x Lebih Cekap Tenaga Berbanding Bitcoin

Cardano Adalah 47,000x Lebih Cekap Tenaga Berbanding Bitcoin

Perbincangan sekitar Bitcoin tentang penggunaan tenaga dan kesan alam sekitar telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya jika dibandingkan dengan mata wang kripto yang lain.

Terutama sekali, aset Proof-of-Stake (PoS) terbesar Cardano (ADA), adalah 47,200 kali lebih cekap tenaga daripada Bitcoin mata wang kripto utama Proof-of-Work (PoW).

Khususnya, penggunaan tenaga TWh Whole Network untuk Cardano ialah 0.00277429; sebaliknya, Bitcoin menggunakan 131.0 TWj setahun lebih daripada seluruh negara seperti Ukraine dan Norway, menurut statistik yang dikeluarkan oleh Cardano Blockchain Insights.

Walaupun terdapat kontroversi mengenai penggunaan tenaga Bitcoin dan kesannya terhadap alam sekitar, laporan oleh CoinShares yang diterbitkan pada 25 Januari 2022, menunjukkan bahawa BTC menyumbang hanya 0.08% daripada pelepasan karbon dioksida (CO2) global pada 2021, jadi perkara yang dikatakan tentang penggunaan tenaga oleh rangkaian nampaknya telah dibesar-besarkan.

Skala Cardano Dipamerkan

Walaupun kesan Bitcoin terhadap alam sekitar nampaknya telah meningkat, kita tidak boleh memandang rendah skalabiliti Cardano sebagai 42,000 kali lebih cekap tenaga daripada rakan kriptonya.

Off-chain computing functionality‘ dikatakan sebagai salah satu cara untuk membantu Cardano memacu kecekapan rangkaian teras yang lebih besar untuk transactions yang dilaksanakan di luar blockchain.

Tambahan pula, memandangkan rangkaian Cardano terus berkembang, yang dapat kita lihat oleh peningkatan bilangan pemegang pada rangkaian, platform ini memberikan penekanan terhadap kelestarian jangka panjang. Yayasan Cardano baru-baru ini mengumumkan bahawa inisiatif pemulihan menggunakan Cardano telah mencapai matlamatnya untuk menanam lebih daripada 1 juta pokok, yang telah ditetapkan sebelum ini.

Hasil daripada usaha Cardano untuk berkembang lagi selepas mengumumkan satu siri projek bagi mengoptimumkan prestasi platform pada 2022, sekumpulan pakar crypto telah meramalkan bahawa ADA akan berakhir tahun ini dengan harga $2.72 dan setinggi $8 menjelang hujung tahun 2025.

Ramalan Harga Cardano – Bolehkah ADA Mencecah $3 Pada 2022?

Ramalan Harga Cardano – Bolehkah ADA Mencecah $3 Pada 2022?

Berikutan kemas kini penting pada September 2021 yang termasuk pelaksanaan fungsi kontrak pintar, rangkaian Cardano (ADA) dapat berkembang dan berjalan pada kadar yang lebih pantas berbanding sebelum ini.

Sejak itu, beberapa peristiwa penting telah tercapai pada rangkaian itu dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kerana pembangunan pada blockchain telah dipercepatkan.

Sememangnya, blockchain Cardano telah menyaksikan pertumbuhan yang ketara sepanjang tahun lepas, seperti yang ditunjukkan oleh peningkatan dalam jumlah wallet yang memegang ADA apabila lebih ramai pelabur berusaha untuk membeli Cardano, sebagai tambahan kepada peningkatan bilangan kontrak pintar yang ditambahkan pada rangkaian, antara lain.

Statistik Pasaran Terkini Cardano (ADA).

Pada masa ini, ADA berada di kedudukan ke-7 mengikut jumlah had pasaran dan didagangkan pada $1.06, turun 1.19% pada hari tersebut dan 8.13% pada minggu lepas, menurut statistik CoinMarketCap.

Coin decentralized itu kini mempunyai penilaian pasaran sebanyak $35.6 bilion, tetapi ia masih lebih separuh daripada $94 bilion yang dicapai pada 2 September, menimbulkan isu sama ada ADA akan dapat melantun semula ke tahap sedemikian pada 2022.

Dinamik Harga Cardano

Khususnya, bull Cardano mahu melihat ADA kembali ke paras tertinggi September pada $2.96, namun pada masa ini, ia kelihatan jauh di hadapan walaupun perkembangan positif dalam rantaian.

Baru-baru ini, Finbold melaporkan bahawa Cardano berada pada harga paling rendah nilainya dalam hampir dua tahun. Khususnya, penunjuk Market Value to Realized Value (MVRV), yang dikongsi oleh penganalisis crypto terkemuka Ali Martinez, mendedahkan Cardano kelihatan di bawah nilai pada dagangan pada $1.19 pada masa itu.

Martinez tweet,

“Cardano tidak begitu rendah nilainya sejak nahas COVID pada Mac 2020! MVRV 365D (mengukur P/L address yang memperoleh $ADA dalam 365 hari yang lalu) mencadangkan bahawa pemegang ADA mengalami kerugian purata sebanyak -26%.”

Malah, rantaian Proof-of-Stake (PoS) terbesar tidak pernah dipandang rendah sejak nahas crypto yang dicetuskan oleh wabak COVID19 pada Mac 2020.

Nisbah MVRV boleh digunakan untuk menentukan sama ada harga mata wang kripto sesuai atau tidak apabila harga aset itu dibandingkan dengan nilai sebenar. Metrik ini digunakan sebagai penunjuk yang berdiri sendiri dalam pasaran mata wang kripto untuk menentukan puncak dan bahagian bawah pasaran. Berdasarkan data sebelumnya, penunjuk dianggap boleh dipercayai dan tepat.

Memandangkan penunjuk penting ini meneliti purata untung atau rugi address lalu yang memperoleh Cardano, secara umum diterima bahawa semakin rendah nisbah MVRV, semakin tinggi kemungkinan kenaikan harga.

Cardano Melihat Lonjakan Dalam Masa Yang Akan Datang

Pada 16 Februari, penganalisis kripto terkemuka itu juga melaporkan lonjakan ketara dalam aktiviti dalam rantaian untuk blockchain Cardano. Dalam kes ini, Martinez menekankan:

“Jumlah address harian baharu yang dibuat pada rangkaian ADA melonjak sebanyak 167% untuk mencapai 112.5K address. Peningkatan yang berterusan dalam metrik ini secara amnya mendahului lonjakan dalam turun naik harga ADA.”

Terutamanya, Cardano telah menambah lebih 9,000 wallet secara purata setiap hari pada 2022 setakat Februari.

Walaupun begitu, apabila memerhatikan sentimen pasaran umum di sekitar Cardano menggunakan metrik pada IntoTheBlock, mood keseluruhan terhadap ADA menggunakan on-chain signals, exchange signals, dan derivatives ialah ‘Mostly bearish.’

Bolehkah ADA Memperoleh Semula $3?

Secara keseluruhannya, harga Cardano mungkin pulih, atau mungkin akan melebihi paras tertinggi sepanjang masa pada 2022, memandangkan peningkatan dalam penggunaan mata wang kripto.

Pada asasnya, Cardano berkembang pesat sebagai rangkaian. Pada tahun 2022, ia telah mencapai tiga pencapaian penting, yang paling terkini ialah penyiapan 30 juta transaksi tanpa berlaku satu penggodaman atau gangguan.

Pencapaian transaksi baru- baru ini adalah sejajar dengan ramalan peningkatan aktiviti rangkaian Cardano hasil daripada peningkatan penerimaan.

Sementara itu, keupayaan kontrak pintar yang akan di-enable pada September 2021 sudah pun menunjukkan kejayaan dengan Plutus (platform kontrak pintar berasaskan Cardano) sejak bilangan kontrak pintar berasaskan Cardano yang dihasilkan di Plutus mencecah paras 1,000 pada 27 Januari.

Pada masa yang sama, blokchainCardano menarik bilangan pengguna baharu yang semakin meningkat, termasuk institusi kewangan dan pembangun app- app decentralized.

Pada akhirnya, pelabur menumpukan perhatian kepada kemungkinan kenaikan ADA selepas token mengalami lebih banyak turun naik sejajar dengan kemerosotan pasaran keseluruhan. Jika Bitcoin boleh mengekalkan satu lagi tahap prestasinya, ADA mungkin akan mengikutinya.

Sebelum percubaan mencecah $3, Cardano mahu pembeli bersatu; pemulihan daripada tahap rintangan $1.19 mungkin melancarkan rally yang kukuh. Jika rally itu berjaya menolak ADA kembali melebihi $1.60, ia mungkin menandakan permulaan peningkatan baharu yang boleh membawanya kembali ke paras $2.

Cardano Mengumumkan Ganjaran Berganda Untuk Penggodam Yang Boleh Mengesan Kelemahan

Cardano Mengumumkan Ganjaran Berganda Untuk Penggodam Yang Boleh Mengesan Kelemahan Rangkaian

Yayasan Cardano telah mengumumkan gandaan ganjaran untuk penggodam yang boleh mencungkil kelemahan pada rangkaian tersebut.

Yayasan itu menyatakan dalam akaun Hackerone.com nya bahawa promosi untuk mengesan kelemahan akan dijalankan selama enam minggu antara 14 Februari 2022, hingga 25 Mac 2022, sebagai sebahagian daripada menjadikan rangkaian lebih selamat.

Di bawah node Cardano, ganjaran hadiah telah ditetapkan pada $20,000 untuk bugs kritikal dengan kelemahan yang dilabelkan tinggi, menarik ganjaran sebanyak $10,000. Untuk bug sederhana dan rendah, hadiah telah ditetapkan masing-masing pada $4,000 dan $800.

Penggodam berpotensi memperoleh $15,000 untuk mengesan bug kritikal dalam wallet Cardano manakala kelemahan yang tinggi telah diperuntukkan $6,000.

Di tempat lain, bug sederhana dan rendah telah ditetapkan masing-masing $2,000 dan $600.

Yayasan Cardano menyatakan bahawa penggodam perlu menyediakan laporan terperinci dengan langkah yang boleh dibuat semula untuk layak mendapat ganjaran.

“Yayasan Cardano berharap dapat bekerjasama dengan komuniti keselamatan untuk mencari kelemahan keselamatan bagi memastikan perniagaan dan pelanggan kami selamat. Daripada program ini, kami berhasrat untuk mengukuhkan jenama Cardano melalui program ini, meliputi item penting untuk mengakses dan mengurus aset kripto yang dikeluarkan pada blockchain Cardano,” kata pengumuman itu.

Pertandingan pengesanan kelemahan ini meluaskan lagi rangkaian Cardano yang semakin berkembang yang telah menarik penggunaan besar-besaran untuk kes yang berbeza-beza. Perkembangan itu dijangka memberi kesan positif kepada harga ADA.

Walau bagaimanapun, seperti yang dilaporkan oleh Finbold, ADA kini dinilai rendah berdasarkan penunjuk Market Value to Realized Value (MVRV) Santiment. Menurut data, Cardano tidak pernah dinilai terlalu rendah sejak Mac 2020.

Rangkaian Cardano Terus Mencatatkan Pertumbuhan

Secara keseluruhan, Cardano terus mencatatkan beberapa peristiwa penting, seperti lonjakan dalam jumlah transaksi pada 2022. Menjelang 8 Februari 2022, jumlah transaksi Cardano berjumlah 30.4 juta.

Angka itu bermakna platform itu menambah lebih 4 juta transaksi sejak 10 Januari 2022.

Bilangan urus niaga berkorelasi dengan wallet ADA. Menurut laporan Finbold, setakat 3 Februari, wallet ADA berjumlah 3,002,727, pertumbuhan daripada angka 24 Disember 2021 sebanyak 2.5 juta. Ini bermakna penambahan kira-kira 12,200 wallet setiap hari dalam tempoh tersebut.

Di tempat lain, blockchain Cardano juga mencatatkan kejayaan selepas melancarkan fungsi kontrak pintar. Plutus (sebuah platform kontrak pintar berasaskan Cardano) melepasi 1,000 tanda kontrak pintar pada 27 Januari untuk mencapai 1,003.

Fungsi kontrak pintar Cardano telah menarik fungsi crypto lain seperti mengehos aplikasi decentralized finance (DeFi).

Inisiatif Cardano Untuk Menanam 1 Juta Pokok Tercapai

Inisiatif Cardano Untuk Menanam 1 Juta Pokok Tercapai

Cardano Foundation, sebuah organisasi non-profit yang memantau perkembangan rangkaian Cardano, berkata pada hujung minggu bahawa projek pemulihan menggunakan Cardano (ADA) telah mencapai sasaran awalnya untuk menanam lebih daripada 1 juta pokok.

“Cardano Forest dibiayai 100%, kami telah menanam 1 juta pokok. Semua pokok yang ditanam akan direkodkan pada blockchain Cardano untuk ketelusan yang dipertingkatkan dan berfungsi sebagai bukti awam mengenai aktiviti pemulihan tanah,” kata Frederik Gregaard, CEO Yayasan Cardano, dalam sebuah thread Twitter.

Foundation tersebut telah bekerjasama dengan syarikat permulaan cryptocurrency Veritree untuk membantu dengan projek penanaman. Veritree menggunakan teknologi blockchain untuk merekodkan rantaian bekalan penanaman pokok untuk pelanggannya, membolehkan pemantauan yang boleh disahkan bagi operasi sedemikian.

100 000 ADA Di- Swap Oleh Seorang Pengguna

Setiap kali Cardano didagangkan untuk token TREE, Veritree menanam pokok dalam proses itu. Akibatnya, TREE boleh ditebus untuk pokok digital dan non- fungile token (NFT) pada ‘hari penebusan’ tertentu. Keunikan NFT yang diberikan ditentukan oleh kuantiti Cardano yang pada asalnya didagangkan.

Menurut data transaksi, sejumlah besar Cardano telah didermakan untuk tujuan usaha itu. Sebuah wallet telah menukar 100,000 Cardano dengan 100,000 token TREE, yang bernilai lebih daripada $118,000 pada masa itu, dan menjadi satu-satunya derma terbesar untuk tujuan itu.

Jumlah yang ditukar oleh penyumbang terbesar lain adalah antara 5000 Cardano (kira-kira $5,900) hingga 87500 Cardano (kira-kira $103,900).

Apakah Cardano Forest?

Inisiatif Cardano Forest adalah sebahagian daripada inisiatif yang lebih besar oleh Cardano untuk membina blockchain yang positif iklim.

Teknologi Blockchain telah menjadi sasaran banyak kritikan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kebanyakannya kerana kebimbangan tentang kesan terhadap alam sekitar. Untuk membolehkan blockchain berfungsi, ia mesti disokong oleh rangkaian manusia atau organisasi di seluruh dunia yang mengumpulkan sumber komputer mereka untuk mengesahkan data dan melaksanakan transaksi pada rangkaian, sama ada dengan mempertaruhkan mata wang kripto atau dengan mengendalikan mining rigs.

DeFi Akan Pupus Dalam Tempoh 5 Hingga 10 Tahun Akan Datang – Pengasas Cardano

DeFi Akan Pupus Dalam Tempoh 5 Hingga 10 Tahun Akan Datang – Pengasas Cardano

Pengasas Cardano, Charles Hoskinson telah menyatakan bahawa disebabkan tahap kejuruteraan yang lemah, kebanyakan projek decentralized finance (DeFi) akan pupus dalam tempoh 5 hingga 10 tahun akan datang.

Bercakap semasa sesi live di YouTube, Hoskinson menyatakan bahawa banyak projek dalam ruang tersebut bergantung pada “harapan dan doa” dan bukannya memfokuskan pada kejuruteraan yang mendalam dan akibatnya mereka tidak akan mampu bertahan lama.

Menurut bos Input-Output, projek DeFi semasa boleh dianggap tidak berkualiti, satu aspek yang melemahkan pengguna.

Beliau menyatakan bahawa kualiti projek yang rendah dibuktikan dengan jumlah nilai penggodaman dalam sektor itu pada tahun 2021 sahaja. Contoh yang baik adalah ruang Ethereum mempunyai titik lemah utama yang telah menyumbang kepada hampir $10.5 bilion kerugian.

“Malangnya, banyak projek di ruang ini tidak akan tahan lama. Kita akan melihat kepupusan besar berlaku dalam tempoh 5 hingga 10 tahun akan datang. Ramai daripada anda telah bosan dengan kos yang tinggi, kekurangan penjelasan dan kualiti pengeluaran aplikasi yang rendah dalam ruang DeFi,” kata Hoskinson.

Hoskinson menambah bahawa ekosistem DeFi semasa yang akan bertahan adalah yang terbaik dan Cardano sedang berkembang untuk menyediakan sistem yang akan memperbaiki kelemahan semasa. Untuk meningkatkan ketahanan dan keselamatan, ahli matematik itu menyatakan bahawa platform Cardano DeFi lebih memfokuskan kepada faktor seperti piawaian pensijilan dan meneroka perkongsian awam-swasta.

Masa depan Cardano

Walaupun rangkaian Cardano telah mengalami peningkatan untuk tahun yang lebih baik, Hoskinson menambah bahawa 2022 akan menjadi penting. Beliau menyatakan bahawa rangkaian itu akan menjalankan beberapa kemas kini dan bukannya satu, termasuk wallet ringan dan prisma integration.

Secara keseluruhannya, pertumbuhan telah menyebabkan rangkaian mencatatkan lonjakan di bawah pelbagai metrik. Seperti yang dilaporkan oleh Finbold, dalam tempoh setahun, bilangan wallet Cardano telah meningkat lebih 1,200% daripada angka pada Krismas 2020 sebanyak 190,000 kepada 2.5 juta wallet pada 24 Disember 2021. Wallet tersebut berpotensi menunjukkan bahawa lebih ramai orang terlibat dalam rangkaian Cardano .

Semasa sesi itu, Hoskinson turut memperkenalkan Cardano DeFi Alliance (CDA) yang merangkumi pelbagai pemain yang sedang membangun pada blockchain Cardano. Matlamat keseluruhan pakatan adalah untuk mencipta ekosistem DeFi yang “teguh dan dinamik” yang akan menetapkan standard untuk diikuti oleh keseluruhan industri DeFi.

10 Mata Wang Crypto Berprestasi Terbaik Pada Tahun 2021

10 Mata Wang Crypto Berprestasi Terbaik Pada Tahun 2021

 • Peningkatan minat yang mendadak terhadap mata wang crypto telah menjadikan 2021 sebagai tahun yang penting bagi industri ini.
 • Peningkatan penggunaan NFT, sebuah ETF bitcoin, di dalam metaverse serta peningkatan kawal selia menjadikan pengurus aset Wall Street berada di barisan hadapan dalam pelaburan crypto pada tahun ini.
 • Ini adalah 10 aset crypto yang terbaik prestasinya pada 2021, menurut data daripada CoinMarketCap.

Tahun ini merupakan tahun di mana mata wang crypto berjaya menjadi kewangan arus perdana, apabila semua manusia dari kalangan selebriti hingga ke atlet dan pelelong seni menyelami collector digital yang berasaskan blokchain dan platform play- to- earn telah mengubah dinamik ekonomi gaming.

Pelabur institusi dan runcit telah sama-sama mengumpul aset crypto, produk berasaskan blockchain dan perkhidmatan- perkhidmatan seperti token NFT, menjadikan pasaran $1 trilion meningkat kepada $3 trilion dalam masa kurang daripada 12 bulan.

Terbaru, kebangkitan metaverse telah mencipta gelombang baharu dimana terdapat peluang pelaburan untuk segala-galanya daripada tanah digital kepada barangan pereka digital. Pelabur pastinya mengalu-alukan peningkatan kecanggihan cryptosphere ini.

Pada tahun 2022, apabila terdapat peningkatan penggunaan, decentralized finance (DeFi) juga turut berkembang. Dan metaverse dan NFT – contohnya representasi digital karya seni, muzik atau video dunia nyata semakin popular, aset crypto dijangka meningkat lebih tinggi dalam nilai.

Peningkatan dalam pasaran mata wang crypto bukan sahaja didorong oleh bitcoin, malah coin- coin lain yang lebih kecil telah meningkat secara eksponen dari tahun ke tahun dan mendapat kemasyhuran arus perdana. Dogecoin, mata wang crypto yang dicipta beberapa tahun lalu sebagai sebuah jenaka, telah menjadi salah satu coin terbaik dan menimbulkan satu siri spin-off yang hebat.

Altcoin yang berasal dari blockchain yang ramai percaya akan menguasai sebahagian besar dunia kewangan masa depan, serta alam digital, telah melonjak, menjadikan coin seperti solana, cardano dan avalanche bintang crypto. Billionaire crypto bull Mike Novogratz telah melabelkan ether sebagai pelaburan yang lebih menarik berbanding bitcoin kerana orang ramai melihatnya sebagai satu pertaruhan teknologi.

Tetapi ini adalah pasaran kecil yang sangat volatile. Ini bermakna traders boleh menjangkakan kerugian atau keuntungan besar dalam sekelip mata. Mata wang crypto boleh melonjak 100% dalam masa seminggu, hanya untuk hilang semua keuntungan tersebut dalam beberapa hari, atau bahkan beberapa jam sahaja dalam sesetengah kes.

Bitcoin, mata wang crypto terkemuka dalam nilai pasaran, meningkat kira-kira 70% setakat tahun ini. Sementara itu, banyak token crypto asli metaverse, yang berdasarkan pada blockchain ethereum, telah berkembang dari satu minggu ke minggu berikutnya, kerana sesiapa yang ingin memasuki dunia digital ini mesti memiliki mata wang digital yang sepadan terlebih dahulu.

Sebagai contoh, pengguna dunia maya , Sandbox boleh membina, memiliki dan monetizekan pengalaman permainan mereka di blockchain ethereum menggunakan SAND, token utiliti platform tersebut. Perkara yang sama berlaku untuk pengguna Decentraland, atau pemain Axie Infinity, yang boleh membiak, memiliki dan melatih makhluk digital kecil mereka sendiri. Setiap platform mempunyai mata wang aslinya sendiri.

Insider telah meneliti 10 mata wang crypto berprestasi terbaik pada tahun lalu dengan nilai pasaran lebih $1 bilion, menurut data daripada CoinMarketCap.

 1. Decentraland
  Simbol: MANA
  Kap Pasaran: $6.8 bilion
  Prestasi YTD: 4,397%
 1. Harmony
  Simbol: ONE
  Kap Pasaran: $2.2 bilion
  Prestasi YTD: 4,464%
 1. Kadena
  Simbol: KDA
  Kap Pasaran: $1.9 bilion
  Prestasi YTD: 8,131%
 1. Fantom
  Simbol: FTM
  Kap Pasaran: $3.9 bilion
  Prestasi YTD: 8,966%
 1. Solana
  Simbol: SOL
  Kap Pasaran: $58.2 bilion
  Prestasi YTD: 10,180%
 1. Terra
  Simbol: LUNA
  Kap Pasaran: $28.7 bilion
  Prestasi YTD: 11,558%
 1. Polygon
  Simbol: MATIC
  Kap Pasaran: $16.3 bilion
  Prestasi YTD: 12,817%
 1. Sand Box
  Simbol: SAND
  Kap Pasaran: $4.9 bilion
  Prestasi YTD: 14,629%
 1. Axie Infinity
  Simbol: AXS
  Kap Pasaran: $6.8 bilion
  Prestasi YTD: 18,996%
 1. Gala
  Simbol: GALA
  Kap Pasaran: $3.6 bilion
  Prestasi YTD: 50,829%

Tajuk: 10 Mata Wang Crypto Berprestasi Terbaik Pada Tahun 2021

10 Mata Wang Crypto yang Paling Banyak Dicari di Singapura Pada Tahun 2021

10 Mata Wang Crypto yang Paling Banyak Dicari di Singapura Pada Tahun 2021

SINGAPURA — Tahun 2021 telah menjadi tahun berinovatif bagi industri mata wang Crypto yang sedang berkembang pesat. Sesetengah negara sedang mempertimbangkan untuk mengesahkan penggunaan Crypto, mengikut jejak langkah El Salvador yang kini menerima Bitcoin sebagai tender yang sah.

Peningkatan nilai Bitcoin yang mendadak telah menjadikannya semakin sukar bagi kerajaan dan ahli- ahli terbesar dalam kewangan dan perniagaan untuk menolak mata wang Crypto yang sangat volatile.

Beberapa billionaire seperti Jeff Bezos, Elon Musk dan Jack Dorsey adalah antara yang telah menunjukkan minat dan kepercayaan yang tinggi terhadap mata wang Crypto. Mereka percaya bahawa mata wang tersebut adalah masa depan dunia dan akan membuka jalan ke dalam ruang fintech.

Tidak kira sama ada ia dianggap sebagai mata wang fiat atau aset berisiko dan tidak terkawal kerana memandangkan terdapat lebih daripada 10,000 mata wang Crypto di dunia, hakikatnya orang ramai telah mencari info yang berkaitan dengannya secara aktif.

 1. Bitcoin (BTC)
  Penggerak pasaran dan mata wang Crypto terbesar di dunia mengikut permodalan pasaran, BTC mendapat tempat tertinggi sepanjang masa sebanyak AS$68,521 pada November 2021.
 2. Ethereum (ETH)
  Dilabelkan sebagai pembunuh Bitcoin, Ethereum menyaksikan pertumbuhan pesat dalam sektor sampingan seperti DeFi, NFT dan Metaverse, dan juga mendapat tertinggi sepanjang masa tahun ini.
 1. Dogecoin (DOGE)
  Minat terhadap coin meme ini nampaknya telah naik dan turun dengan setiap tweet Elon Musk dan Dogecoin nampaknya masih mendapat sokongan padu pengasas Tesla.
 1. Shiba Inu (SHIB)
  Walaupun turun naik yang ketara dalam harganya, ia masih sebuah coin yang hebat kerana Shiba Inu mempunyai hampir 300,000 lebih pengikut di Twitter berbanding Ethereum.
 1. Cardano (ADA)
  Peminat setia telah menunggu dengan sabar untuk pengaktifan kontrak pintar pada blockchain Cardano, tetapi fungsi baharu itu telah gagal menghantar harganya ke bulan.
 1. Ripple (XRP)
  Memandangkan pertempuran legal Ripple vs US Securities dan Exchange Commission (Bursa AS) memasuki tahap muktamadnya, beberapa pelabur besar telah bertaruh besar- besaran untuk menang bukan sahaja untuk XRP, tetapi juga untuk seluruh dunia Crypto.
 1. Coin Binance (BNB)
  Ekosistem unik Binance bagi decentralized blockchain melonjakkan tokennya untuk menjadi mata wang Crypto ketiga terbesar mengikut permodalan pasaran pada 2021.
 1. Uniswap (UNI)
  Uniswap ialah mata wang Crypto dan pertukaran decentralized. Salah satu bursa decentralized terbesar di dunia, Uniswap gagal untuk menarik minat pelabur pada tahun ini, walaupun ia kekal sebagai 20 mata wang Crypto teratas mengikut permodalan pasaran.
 1. Solana (SOL)
  Solana adalah blockchain yang paling pesat berkembang di dunia dan menjadi parabola untuk tahun ini, telah melonjak daripada bawah AS$4 kepada lebih AS$250.
 1. Tether (USDT)
  Syarikat di belakang Tether didenda sebanyak AS$41 juta oleh US Commodity Futures Trading Commission pada Oktober atas tuduhan mengelirukan pelabur- pelabur selama bertahun-tahun dengan mendakwa stablecoin disokong sepenuhnya pada setiap masa oleh dolar AS dan mata wang fiat lain secara palsu.

Pengasas Cardano Terkejut dengan keputusan eToro untuk Menyahsenarai ADA

Pengasas Cardano Terkejut dengan keputusan eToro untuk Menyahsenarai ADA

 • Pengasas Cardano Charles Hoskinson berkata dia telah “dibutakan mata” tentang eToro menyahsenarai ADA untuk pengguna AS.
 • Hoskinson berkata mereka tidak mengetahui kewujudan kawal selia atau sepina, ancaman atau tindakan undang-undang.
 • eToro berkata ia merancang untuk menyahsenarai ADA untuk pengguna AS menjelang akhir tahun kerana kebimbangan kawal selia.

Pengasas Cardano Charles Hoskinson memberitahu pengikutnya di Twitter minggu ini bahawa dia terkejut dengan keputusan eToro untuk menyahsenarai token ADA untuk pelanggan AS.

eToro, platform dagangan dalam talian yang berpangkalan di Israel, berkata pada hari Selasa ia akan menyahsenarai ADA, bersama-sama dengan token TRX Yayasan TRON untuk pelanggan di Amerika Syarikat menjelang 26 Disember.


eToro mula menambah ADA pada tawaran Kriptonya pada tahun 2018. The Exchange memberitahu Insider landskap kawal selia yang berubah dengan begitu pantas adalah di sebalik keputusannya untuk mengehadkan keupayaan pelanggan AS untuk membuka jawatan baharu dalam dua mata wang digital itu.

Ramai pengkritik berpendapat bahawa landskap kawal selia di AS untuk Crypto masih belum jelas tetapi mereka percaya bahawa peraturan adalah perlu dan lebih banyak dasar akan ditetapkan menjelang 2022.

Hoskinson, yang mengasaskan Cardano pada 2015, berkata bahawa dia masih memerlukan penjelasan lanjut mengenai keputusan platform dagangan untuk menyahsenarai ADA untuk pelanggan AS.

“Pada masa ini tiada apa-apa yang kami terima, tiada acara kawal selia, tiada sepina, tiada apa-apa maklumat daripada mana-mana agensi kawal selia, dan tiada ancaman tindakan undang-undang, tiada satu pun daripada perkara ini, itulah sebabnya kami begitu buta dengannya, kerana sebenarnya, peningkatan kecairan pada cardano yang ketara telah berakhir enam bulan lalu,” kata Hoskinson.

“Di pihak kami, kami tidak mendapat sebarang petanda mengenai perkara ini daripada eToro dan agak malang kerana tiada apa yang dihantar kepada kami,” katanya.

Keputusan itu menurunkan hampir 4.8% daripada nilai token ADA dan menghantarnya ke paras terendah selama tiga bulan, manakala TRX jatuh 5% kepada paras terendah selama sebulan pada hari Rabu,

Tetapi ADA masih menjadi salah satu mata wang Crypto berprestasi tinggi pada tahun 2021. Ia memperoleh sekitar 850% setakat tahun ini, yang menjadikannya token digital keenam terbesar di dunia mengikut nilai pasaran, menurut Coinmarketcap. Ia kurang 14,000% daripada keuntungan saingannya dalam token SOL Solana tahun ini, tetapi ia telah mendahului rally bitcoin sebanyak 102%.

Ia adalah pesaing yang lebih kecil untuk rangkaian Ethereum, kerana keupayaannya untuk mengehoskan kontrak pintar dan aplikasi lain yang merupakan kunci kepada decentralized finance (DeFi).

Ada Cardano telah disenaraikan oleh beberapa bursa terbesar. Ia telah disenaraikan di Coinbase pada 19 Mac tahun ini dan pada Binance pada 2017, dan Kraken menyenaraikannya pada 2018. Bitstamp telah memutuskan untuk menyenaraikan ADA Khamis lepas. Altcoin tersebut masih belum disenaraikan di Gemini.

“Sepatutnya kami sekurang-kurangnya dapat memahami sebab-sebabnya dengan lebih baik dan kami sudah tentu akan menghubungi pihak kami untuk lebih memahami sebab-sebabnya tetapi ia adalah tanggungjawab yayasan,” kata Hoskinson, merujuk kepada Yayasan Cardano, sebuah organisasi non- profit di Switzerland yang menjadi custodian (penjaga) kepada jenama Cardano.

Walaupun keputusan eToro memberi kejutan, tetapi Hoskinson akhirnya bersikap optimis.

Ia tidak mengejutkan saya perkara ini berlaku. Setiap orang mempunyai pematuhan yang berbeza. Setiap orang mempunyai toleransi kawal selia yang berbeza. Setiap orang mempunyai base pelanggan yang berbeza,” katanya.