Bitcoin Miner Malaysia Mencuri Elektrik Bernilai $550 Juta

Bitcoin Miner Malaysia Mencuri Elektrik Bernilai $550 Juta

Di tengah-tengah peningkatan kes kecurian elektrik untuk aktiviti Bitcoin mining di Malaysia, syarikat utiliti elektrik mencadangkan cara baharu untuk menangani masalah itu.

Tenaga Nasional Bhd. sedang meneroka penggubalan tarif khas untuk pengendali Bitcoin mining di mana peserta akan dibenarkan untuk memohon “bekalan terkawal,” lapor Bloomberg.

Menurut Presiden dan CEO syarikat Baharin Din, penggunaan elektrik secara haram untuk mining mata wang digital mungkin akan meningkat dalam beberapa hari akan datang. Tenaga menyatakan bahawa Bitcoin mining haram yang memanfaatkan sambungan elektrik haram merekodkan 7,209 kes pada 2021 daripada 610 pada 2018.

Bahrain juga menganggarkan bahawa kecurian elektrik antara 2018 dan 2021 bernilai $550 juta di mana 18 individu telah ditangkap.

Untuk ‘bypass‘ pengawal selia, miners telah melakukan aktiviti seperti mengganggu pemasangan meter atau menghidupkan sepenuhnya operasi mereka tanpa menggunakan meter dan sambungan haram.

“Pelaku yang tidak bertanggungjawab melakukannya dengan mengorbankan keselamatan dan bekalan untuk orang ramai secara am. Sambungan elektrik haram juga boleh menjadi risiko kebakaran,” kata Baharin.

Sebelum ini juga Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman telah merampas peralatan Bitcoin mining haram bernilai RM54 juta.

Berbanding 2020, nilai peralatan yang dirampas ialah RM1.26 juta, mewakili lonjakan sebanyak 4,185%.

Untuk menangkap Bitcoin miner haram, Tenaga telah bekerjasama dengan beberapa agensi negeri, termasuk badan anti rasuah, polis, Suruhanjaya Tenaga dan majlis tempatan.

Selain itu, pakar juga mengesyorkan penggunaan teknologi seperti pemeteran pintar, sistem pengurusan data meter dan perisian analitik untuk meningkatkan ketersediaan maklumat dan bekalan kuasa yang kritikal.

Persoalan Peraturan Kripto

Memandangkan Malaysia telah mengharamkan mining mata wang kripto, tidak jelas bagaimana cadangan itu akan dilaksanakan jika diluluskan.

Secara keseluruhannya, peraturan mata wang digital di Malaysia kekal sebagai topik yang hangat diperkatakan. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Timbalan Menteri Kewangan negara Yamani Hafez Musa baru-baru ini mengulangi bahawa Malaysia tidak mengkategorikan mata wang kripto sebagai pilihan kewangan. Pegawai kerajaan menyatakan bahawa mata wang digital tidak menunjukkan kualiti mata wang sejagat.

Pendiriannya berbeza daripada negara seperti El Salvador yang telah mengisytiharkan Bitcoin sebagai tender yang sah.

Timbalan Menteri Malaysia Menolak Kripto Kerana Ia Tidak ‘Mempunyai Ciri- Ciri Mata Wang’

Timbalan Menteri Malaysia Menolak Kripto Kerana Ia Tidak ‘Mempunyai Ciri- Ciri Mata Wang’

Timbalan Menteri Kewangan Malaysia telah berkata bahawa negara ini tidak mengiktiraf mata wang kripto sebagai pilihan kewangan yang sah kerana ia tidak menunjukkan ciri mata wang sejagat.

Menjawab soalan Ahli Parlimen Nurul Izzah Anwar di Dewan Rakyat pada 3 Mac, Timbalan Menteri Il Yamani Hafez Musa berkata:

“Aset digital seperti Bitcoin dan Ethereum tidak sesuai digunakan sebagai instrumen pembayaran kerana aset ini tidak menunjukkan ciri-ciri wang. Secara umumnya, aset digital bukanlah pemegang nilai dan medium pertukaran yang baik,” lapor The Star.

Beliau juga menjelaskan bahawa:

“Ini disebabkan oleh keadaan aset digital yang terdedah kepada volatility, kesan daripada pelaburan spekulatif.”

Soalan yang dijawabnya adalah mengenai peranan kerajaan dalam mengawal selia mata wang dan mata wang kripto. Ahli Parlimen itu juga bertanya sama ada terdapat rancangan kerajaan untuk mencipta mata wang digital, memandangkan penyertaan bank pusat Malaysia dalam Projek Dunbar.

Inisiatif ini menghimpunkan beberapa pihak berkuasa perbankan negara dengan Hab Inovasi Bank untuk Bank for International Settlements (BIS) untuk menguji penggunaan mata wang digital bank pusat (CBDC) dalam urusan kewangan antarabangsa.

Timbalan Menteri Yamani Menentang Crypto

Hujah Yamani terhadap mata wang kripto termasuk volatility, risiko kecurian, kelajuan transaksi yang rendah berbanding sistem pembayaran tradisional, dan kesan berat terhadap alam sekitar – memfokuskan pada Bitcoin.

Beliau juga berhujah bahawa bank pusat negara itu tidak mengeluarkan CBDC kerana sistem pembayaran domestik Malaysia adalah selamat dan cekap untuk menyokong kestabilan monetari negara dan pembayaran digital masa nyata.

Timbalan Menteri bagaimanapun, mengakui mata wang kripto sebagai aset kelas yang boleh dilaburkan. Inilah sebabnya, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menganggapnya sebagai sekuriti dan mengawal selia dagangan mereka.

Malaysia telah bersikap keras terhadap Bitcoin mining haram sepanjang tahun lalu, dan setakat ini telah merampas peralatan mining bernilai berjuta-juta dolar dalam tindakan keras berterusan ke atas pengendali mining haram.

Rusia Akan Merampas 60 Trilion Rubel Daripada Rakyat

Rusia Akan Merampas 60 Trilion Rubel Daripada Rakyat

Konflik yang semakin memuncak di Ukraine telah menyebabkan gelombang kejutan di seluruh dunia dan telah menyaksikan Rubel Rusia jatuh ke paras terendah di tengah-tengah hukuman sekatan daripada Barat.

Sebagai tindak balas kepada langkah yang diambil di luar negara, timbalan Duma Negara dari Parti Komunis Persekutuan Rusia (CPRF), Nikolai Arefiev, telah mendedahkan bahawa dana yang dibayar oleh penduduk Rusia akan digunakan sekiranya berlaku kejatuhan ekonomi baru.

Arefiev menyatakan:

“Jika mereka menyekat semua dana yang berada di luar negara, maka kerajaan tidak akan mempunyai pilihan lain selain merampas semua deposit penduduk – terdapat kira-kira 60 trilion Rubel – untuk keluar dari keadaan itu.”

Rusia Mempunyai Lebih $600 Bilion Aset Di Luar Pesisir

Dari segi emas dan mata wang asing, Rusia kini memiliki sekitar $640 bilion rizab di luar negara. Selain itu, 14 trilion Rubel ($158 bilion) dan $470 bilion lagi kekayaan oligarki disimpan dalam akaun bank asing.

Jika dana ini dirampas, Rusia berhasrat untuk menggunakan wang tunai itu untuk penstrukturan semula ekonomi rakyatnya. Apabila disoal sama ada mereka akan memulangkan wang ini kepada rakyatnya atau tidak, Arefiev berkata:

“Lima generasi akan berlalu sehingga negeri dapat membayarnya semula, pada masa itu inflasi akan selesaikan semua ini.”

Rakyat Rusia Beralih Kepada Crypto

Untuk memastikan duit mereka selamat, orang Rusia mungkin akan mengeluarkannya dan meletakkannya dalam aset yang lebih selamat.

Ini mungkin peluang untuk mata wang kripto seperti Bitcoin menyelamatkan rakyat Rusia daripada kerajaan mereka sendiri. Walaupun ramai penyokong crypto melihat Bitcoin sebagai lindung nilai terhadap inflasi, ia juga boleh melindungi orang ramai kerana kerajaan tidak dapat merampas mata wang kripto itu sendiri.

Finbold melaporkan pada 28 Februari bahawa jumlah Ruble-Bitcoin (RUB/BTC) Rusia mencecah paras tertinggi 9 bulan apabila bank-bank di negara itu menaikkan kadar faedah setinggi 20%.

Oleh itu, lebih ramai orang Rusia nampaknya telah beralih kepada kripto, disebabkan oleh ‘anonymity‘ dan ‘decentralization‘ yang disediakannya.

Selain itu, rakyat juga akan mempunyai pilihan untuk menjual aset mereka untuk keuntungan apabila masa sesuai atau mengeluarkan wang di mana-mana sahaja di dunia di mana crypto tidak dihadkan oleh mana-mana undang-undang.

Terutamanya, dalam menghadapi peningkatan sekatan kewangan ke atas Rusia, pertukaran mata wang kripto Binance dan Kraken telah berkata bahawa mereka tidak akan membekukan akaun untuk pengguna biasa yang berpangkalan di negara itu.

FTX Menderma $25 Kepada Setiap Pemegang Akaun Di Ukraine

FTX Menderma $25 Kepada Setiap Pemegang Akaun Di Ukraine

Salah satu ‘cryptocurency exchange‘ paling popular di dunia, FTX, memberikan $25 kepada setiap pemegang akaun di Ukraine yang didaftarkan di platform tersebut. Ini disahkan oleh CEO syarikat itu, Sam Bankman-Fried (juga dikenali sebagai SBF), melalui akaun Twitternya sendiri.

Encik Bankman-Fried berkata dalam tweetnya:

“Kami baru sahaja memberi $25 kepada setiap orang Ukraine di FTX. Buatlah apa yang anda perlu lakukan dengan duit itu.”

Tweet itu telah menerima lebih 38,000 likes dan telah di-retweet lebih daripada 4,450 kali pada masa akhbar. Ini bermakna setiap pengguna FTX Ukraine akan menerima mata wang bernilai hampir 745.50 Hryvnia Ukraine, mengikut kadar pertukaran terkini.

Ini adalah langkah terbaru dalam menunjukkan sokongan komuniti crypto global terhadap perjuangan negara itu dalam menghadapi pencerobohan Rusia (Russian invasion) yang sedang berlaku yang telah bermula pada awal pagi 24 Februari.

Setakat ini, komuniti crypto telah berjaya mengumpul lebih $4 juta dalam Bitcoin untuk Ukraine ketika sokongan mencurah-curah dari seluruh pelusuk dunia. Lebih daripada $3 juta diderma oleh seorang penyumbang.

Mata Wang Kripto Di Kalangan Kegawatan Geopolitik

Sementara itu, Rusia sedang menerima pelbagai akibat atas tindakannya, termasuk kemungkinan dibuang daripada rangkaian pembayaran SWIFT yang menghubungkan lebih 11,000 institusi kewangan di seluruh dunia.

Ini akan mengehadkan keupayaan dana untuk dipindahkan ke bank Rusia dari luar negara dan memberi ‘tamparan’ hebat kepada ekonomi negara. Walau bagaimanapun, sekiranya ini benar-benar berlaku, ada yang percaya jutawan Rusia mungkin hanya beralih kepada Bitcoin untuk mengelakkan ‘pukulan’ itu.

Presiden anak syarikat FTX AS, Brett Harrison, baru-baru ini menyatakan kebimbangan jangka pendek mengenai perkembangan dengan Rusia dan Ukraine, dan kelembapan pasaran umum, tetapi juga mengatakan bahawa pasaran crypto swasta berkembang pesat walaupun situasi geopolitik yang suram.

Orang Rusia Akan Dihadkan Untuk Membeli $7,700 Bitcoin Dalam Setahun

Orang Rusia Akan Dihadkan Untuk Membeli $7,700 Bitcoin Dalam Setahun

Rusia akan mengehadkan bilangan mata wang kripto yang boleh dibeli oleh rakyat dalam rang undang-undang baharu yang bertujuan untuk mengawal selia mata wang digital di negara itu.

Rang undang-undang yang ditaja oleh kementerian kewangan mengiktiraf Bitcoin dan mata wang kripto lain sebagai ‘investment vehicle‘ dan bukannya pilihan pembayaran, laporan FXStreet.

Orang Rusia yang ingin memiliki Bitcoin akan dihadkan untuk membeli aset pada $7,700 setahun selepas menjalani prosedur ‘Know Your Customer‘ (KYC).

Draf rang undang-undang mencadangkan bahawa pelabur akan dikehendaki menunjukkan pemahaman mereka tentang mata wang kripto sebelum membeli aset pilihan mereka. Rakyat akan dihadkan untuk membeli Bitcoin bernilai $650 setahun jika mereka gagal dalam ujian.

Tambahan pula, undang-undang yang dicadangkan juga mengharamkan pengeluaran aset digital ke dalam wallet jagaan diri (self custody wallets). Oleh itu, pelabur akan dikehendaki menguruskan pengeluaran dan deposit mereka melalui akaun bank.

Pergelutan Untuk Mengawal Kripto

Rang undang-undang itu menandakan tamatnya perebutan antara agensi sektor kewangan terkemuka negara untuk menghasilkan hala tuju yang jelas mengenai aset digital.

Kementerian itu mencadangkan rang undang-undang tersebut selepas Presiden Vladimir Putin menekankan kepentingan aktiviti seperti Bitcoin mining. Ini selepas Russia Chamber of Commerce chairman Sergey Katyrin menggesa kementerian kewangan untuk mengenal pasti Bitcoin mining sebagai peluang perniagaan dan bukannya mengklasifikasikannya dalam zon kelabu (grey area).

Terutamanya, bank pusat negara itu telah mencadangkan bank yang lengkap mata wang kripto dan aktiviti berkaitan, memetik kepada ancaman kestabilan kewangan.

Berikutan cadangan bank pusat, kementerian kewangan dan State Duma mula merangka pelan hala tuju negara untuk peraturan crypto.

Agensi-agensi itu mencadangkan peraturan itu selepas Putin menggesa badan-badan berkenaan untuk bersetuju melangkah ke hadapan mengenai peraturan crypto.

Tumpuan Rusia pada peraturan mata wang kripto berikutan peningkatan penggunaan pelbagai aset dalam kalangan penduduk dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Walaupun diterima pakai, data terkini menunjukkan bahawa kira-kira 60% wallet kripto Rusia berada dalam keadaan “tidak aktif”.

Sejak Januari 2021, rakyat Rusia telah dibenarkan untuk melabur dalam mata wang kripto seperti Bitcoin berikutan undang-undang baharu yang ditandatangani oleh Putin. Walau bagaimanapun, undang-undang tidak mengehadkan jumlah yang boleh dibelanjakan oleh penduduk tempatan untuk pelbagai aset.

Cardano Adalah 47,000x Lebih Cekap Tenaga Berbanding Bitcoin

Cardano Adalah 47,000x Lebih Cekap Tenaga Berbanding Bitcoin

Perbincangan sekitar Bitcoin tentang penggunaan tenaga dan kesan alam sekitar telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya jika dibandingkan dengan mata wang kripto yang lain.

Terutama sekali, aset Proof-of-Stake (PoS) terbesar Cardano (ADA), adalah 47,200 kali lebih cekap tenaga daripada Bitcoin mata wang kripto utama Proof-of-Work (PoW).

Khususnya, penggunaan tenaga TWh Whole Network untuk Cardano ialah 0.00277429; sebaliknya, Bitcoin menggunakan 131.0 TWj setahun lebih daripada seluruh negara seperti Ukraine dan Norway, menurut statistik yang dikeluarkan oleh Cardano Blockchain Insights.

Walaupun terdapat kontroversi mengenai penggunaan tenaga Bitcoin dan kesannya terhadap alam sekitar, laporan oleh CoinShares yang diterbitkan pada 25 Januari 2022, menunjukkan bahawa BTC menyumbang hanya 0.08% daripada pelepasan karbon dioksida (CO2) global pada 2021, jadi perkara yang dikatakan tentang penggunaan tenaga oleh rangkaian nampaknya telah dibesar-besarkan.

Skala Cardano Dipamerkan

Walaupun kesan Bitcoin terhadap alam sekitar nampaknya telah meningkat, kita tidak boleh memandang rendah skalabiliti Cardano sebagai 42,000 kali lebih cekap tenaga daripada rakan kriptonya.

Off-chain computing functionality‘ dikatakan sebagai salah satu cara untuk membantu Cardano memacu kecekapan rangkaian teras yang lebih besar untuk transactions yang dilaksanakan di luar blockchain.

Tambahan pula, memandangkan rangkaian Cardano terus berkembang, yang dapat kita lihat oleh peningkatan bilangan pemegang pada rangkaian, platform ini memberikan penekanan terhadap kelestarian jangka panjang. Yayasan Cardano baru-baru ini mengumumkan bahawa inisiatif pemulihan menggunakan Cardano telah mencapai matlamatnya untuk menanam lebih daripada 1 juta pokok, yang telah ditetapkan sebelum ini.

Hasil daripada usaha Cardano untuk berkembang lagi selepas mengumumkan satu siri projek bagi mengoptimumkan prestasi platform pada 2022, sekumpulan pakar crypto telah meramalkan bahawa ADA akan berakhir tahun ini dengan harga $2.72 dan setinggi $8 menjelang hujung tahun 2025.

Pemandu Lori Kanada Menerima $8,000 Dalam Bitcoin Semasa Livestream

Pemandu Lori Kanada Menerima $8,000 Dalam Bitcoin Semasa Livestream

Walaupun terdapat banyak pergelutan di ibu negara Kanada baru-baru ini, senyuman telah dikongsi apabila beberapa Bitcoin yang diderma kepada ‘Freedom Convoy 2022’ sampai ke tangan pemandu trak semasa siaran langsung.

Pada hari Jumaat, 18 Februari, Tim Pastoor sedang duduk di dalam trak penunjuk perasaan dan membincangkan tentang kempen menentang sekatan Covid-19 Kanada apabila pemandu lori itu diserahkan satu sampul dengan $8,000 Dolar Kanada di dalamnya.

Pemandu lori itu diberitahu:

“Terdapat $8,000 Bitcoin di sini. Sebaik sahaja bank ditutup, kami mempunyai beberapa penderma besar yang perlu memberikan Bitcoin kepada pemandu lori. Bukalah [sampul surat] itu. Terdapat arahan serta kod pemulihan didalamnya, ia akan memberitahu anda untuk memuat turun Blue Wallet, yang merupakan tujuan kod pemulihan itu.”

Bukan Kunci Anda, Bukan Coin Anda

Selepas Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau mengimplementasi Emergency Act, pemandu lori telah digesa untuk tidak menggunakan centralized cryptocurrency exchange untuk cash out Bitcoin yang mereka terima, kerana dana itu tertakluk kepada Mareva injunction, dan melanggar perintah itu adalah tindakan jenayah .

Akaun Samourai Wallet menulis di Twitter:

“Adalah penting untuk mana-mana pemandu lori yang menerima Bitcoin semalam daripada @HonkHonkHodl tidak mencuba untuk mengeluarkan wang menggunakan centralized exchange. ”

Begitu juga, co- founder dan CEO crypto exchange Kraken, Jesse Powell, menggesa orang ramai untuk mengeluarkan coin mereka daripada wallet jagaan di tengah-tengah perkembangan yang berterusan di Kanada jika Kraken diletakkan dalam kedudukan di mana ia diberitahu untuk membekukan aset oleh polis tanpa persetujuan kehakiman.

“Jika anda bimbang mengenainya, jangan simpan dana anda dengan mana-mana penjaga centralized. Kami tidak boleh melindungi anda. Dapatkan coin/tunai anda dan hanya berdagang p2p,” kata Powell.

Vitalik Buterin Berkata Penggunaan Bank Kanada ‘Berbahaya’

Sementara itu, pengasas Ethereum Vitalik Buterin yang berdarah Rusia-Kanada itu berkata bahawa penggunaan bank oleh Kanada untuk mengawal penunjuk perasaan adalah “berbahaya.”

Bercakap dengan CoinDesk, Buterin menyatakan bahawa percubaan oleh kerajaan Kanada untuk menghentikan aliran tunai kepada pemandu lori yang memprotes di Kanada menggariskan mengapa mata wang kripto itu wujud.

“Jika kerajaan tidak bersedia untuk mengikut undang-undang … [dan] memberi orang peluang untuk mempertahankan diri mereka…dan mereka hanya mahu bercakap dengan bank dan pada dasarnya memotong mata pencarian kewangan rakyat tanpa proses yang sewajarnya, itu adalah contoh terbaik mengapa teknologi terdesentralisasi itu wujud, “kata Vitalik.

Dia menambah:

“Konsep mengejar perantara dan menggunakan perantara untuk memintas semua itu, adalah berbahaya <…> Mempunyai alternatif terpencar kepada perantara adalah cara yang baik untuk mengehadkan kerosakan.”

Terutamanya, polis Kanada menyekat lebih 30 wallet crypto yang dikaitkan dengan pemandu lori ‘Freedom Convoy’ awal minggu ini selepas crypto menjadi salah satu cara kritikal untuk menyumbang kepada pemandu lori berikutan keputusan GoFundMe untuk tidak mengagihkan $9 juta yang diperoleh pada platformnya.

Bitcoin Menghasilkan Lebih 1300 Jutawan Baharu Dalam Tempoh Sebulan Yang Lalu

Bitcoin Menghasilkan Lebih 1300 Jutawan Baharu Dalam Tempoh Sebulan Yang Lalu

Kenaikan Bitcoin (BTC) baru-baru ini dalam pasaran mata wang kripto telah menghasilkan sejumlah jutawan baharu.

Data yang diperoleh oleh Finbold menunjukkan bahawa pada 10 Februari 2022, bilangan address yang mempunyai baki BTC lebih daripada $1 juta adalah pada 96,399, menurut statistik BitInfoCharts.com.

Apabila menggunakan web archive tool Wayback Machine, kami dapat menentukan bahawa bilangan address BTC yang mempunyai Bitcoin bernilai lebih $1 juta meningkat sebanyak 1,368 dalam tempoh 30 hari yang lalu, jika dibandingkan dengan 95,031 address yang direkodkan pada 10 Januari.

Kira-kira 7,815 daripada address mempunyai baki gabungan kira-kira $10 juta. Baki 88,584 address mempunyai baki $1 juta setiap satu.

Walaupun peningkatan baru-baru ini, jumlahnya pudar berbanding 28 Oktober 2021, apabila 116,139 address diisytiharkan sebagai jutawan Bitcoin, 105,820 mempunyai baki sekurang-kurangnya $1 juta, dan 10,319 mempunyai baki tidak kurang daripada $10 juta.

Perlu dinyatakan bahawa bilangan jutawan Bitcoin menurun secara mendadak pada 28 Oktober dan 26 Januari, apabila address yang mempunyai baki lebih $1 juta berjumlah 87,953. Mengikut penemuan, bilangan jutawan Bitcoin jatuh sebanyak 28,186 antara kedua-dua tarikh, sejumlah 24.26%.

Analisis Menunjukkan Potensi Paras Terendah Untuk BTC

Memandangkan peralihan dalam pasaran baru-baru ini, adalah menarik untuk perhatikan jika Bitcoin terus menambah bilangan jutawan jika ia terus meningkatkan momentum naiknya selepas analisis dalam rantaian yang menunjukkan BTC mungkin telah mencapai paras terendah.

Bitcoin telah berjaya melalui fasa pertama short squeeze mengikut metrik Glassnode, dan pasaran telah meningkat akibat daripada prestasi ini. Beberapa langkah menunjukkan bahawa sokongan ketara hadir sekitar $35,000, dan peniaga kini berharap momentum dalam rantaian akan mendorong harga lebih tinggi dalam beberapa minggu yang akan datang.

Pada masa ini, Bitcoin didagangkan pada $45,394, naik 3.33% dalam 24 jam terakhir dan 23.03% sepanjang tujuh hari sebelumnya.

Mata wang kripto terbesar di dunia ini mempunyai nilai pasaran semasa sebanyak $860.4 bilion dengan 41.8% penguasaan pasaran.

Disebabkan sifat anonymous bagi aset digital paling berharga di dunia itu, adalah sukar untuk mengenal pasti orang yang memiliki address tersebut.

Address Bitcoin yang mempunyai lebih daripada $1 juta dalam Bitcoin mungkin dikaitkan dengan pelabur yang mempunyai aliran modal yang besar, seperti institusi atau pengguna- pengguna terawal. Juga penting untuk diingat bahawa seorang pemegang Bitcoin mungkin mempunyai banyak address Bitcoin.

Lebih 70,000 ‘Bear’ Dilikuidasi Apabila Bitcoin Melonjak Sebanyak 10%

Lebih 70000 ‘Bear’ Dilikuidasi Apabila Bitcoin Melonjak Sebanyak 10%

Berikutan permulaan terburuk Bitcoin (BTC) selama setahun sejak crypto winter 2018, mata wang digital utama itu menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

Terutama, harga aset digital terkemuka itu telah meningkat daripada $33,000 pada akhir Januari kepada lebih $41,000 pada 5 Februari kerana beberapa penganalisis meramalkan bahawa penunjuk pasaran tertentu menunjukkan tanda-tanda upside reversal, dengan data sejarah juga mengunjurkan pulangan melebihi $40,000 .

Dalam masa 24 jam yang lepas, 72,700 peniaga telah dibubarkan daripada pasaran, bermakna jumlah likuidasi sebanyak $270.8 juta merentasi semua mata wang kripto mengikut likuidasi masa nyata semua exchange dan mata wang di Coinglass.

Khususnya, jumlah likuidasi terbesar berlaku dengan BTC untuk $106.36 juta, manakala Ethereum berada di tempat kedua dengan $69.98 juta jumlah likuidasi.

Bitcoins Naik Melebihi $41000

Pada masa ini, Bitcoin didagangkan pada $41,432, naik 9.17% dalam 24 jam terakhir dan 9.53% sepanjang tujuh hari sebelumnya.

Dengan harga Bitcoin yang melepasi ambang harga $40,000, ia telah meningkat melebihi keadaan stagnasi yang telah didagangkan dalam beberapa minggu sebelumnya. Lebih-lebih lagi, sejak paras terendah lebih daripada enam bulan pada akhir Januari, BTC telah memperoleh lebih daripada 25%.

Disebabkan oleh sentimen pasaran yang semakin meningkat di sekitar Bitcoin, ia merupakan mata wang kripto yang paling kerap di’mention‘ di Twitter minggu ini, dengan 3,134,852 juta mentions.

Namun begitu, di sebalik sentimen yang semakin baik, penganalisis perdagangan mata wang kripto terkemuka Michael van de Poppe telah memberi amaran kepada peniaga tentang perangkap bear. Lihat tweetnya disini.

Pasaran Global Crypto

Jumlah permodalan pasaran semua mata wang kripto ialah $1.9 trilion, mewakili keuntungan 7.76% berbanding hari sebelumnya, menurut statistik CoinMarketCap.

Jumlah keseluruhan pasaran mata wang kripto sepanjang 24 jam sebelumnya telah meningkat sebanyak 36.30% kepada $94.86 bilion.

Sementara itu, keseluruhan volum dalam DeFi sebanyak $13.28 bilion, menyumbang 14.00% volum 24 jam dalam pasaran mata wang kripto, manakala jumlah volum semua coin stabil pada masa ini ialah $77.86 bilion, mewakili peningkatan 82.08%.

Pusat Perdagangan Crypto Dirancang Dalam Projek Kasino New York

Pusat Perdagangan Crypto Dirancang Dalam Projek Kasino New York

Seorang pengurus aset yang berpangkalan di Las-Vegas dengan pengalaman berdekad-dekad dan seorang lagi raja gaming yang berpangkalan di Jepun sedang mempertimbangkan kasino berbilion dolar di skyline Manhattan yang terkenal di New York yang akan merangkumi ruang untuk perdagangan mata wang crypto serta landasan pendaratan (landing pad) untuk kenderaan udara.

Cadangan untuk kasino akan dikemukakan kepada pihak berkuasa perjudian tempatan pada hari Jumaat, 7 Januari, menurut laporan Insider.

Selain tingkat khusus untuk perdagangan mata wang crypto terbesar di dunia, mereka ingin membina stadium esport dan fasiliti untuk event seperti New York Fashion Week, US Open dan Fleet Week dalam projek mereka.

“Matlamatnya adalah untuk mempunyai pendekatan hiburan yang berbeza, tetapi komprehensif, yang melangkaui permainan kasino dengan beberapa elemen yang luar biasa,” kata bekas ahli lembaga Las Vegas Sands Jason Ader, dalam temu bual pada bulan Disember.

Lokasi Pilihan Manhattan Untuk Kasino

Nama “Mirai,” yang dipilih untuk kasino itu, berasal daripada perkataan Jepun untuk “masa depan,” dan mengikut anggaran semasa, projek itu akan menelan belanja sekurang-kurangnya $3 bilion; bagaimanapun, angka mungkin berbeza-beza bergantung pada tempat ia dibina, yang masih belum ditentukan lagi.

UE Resorts International ialah anak syarikat pembekal teknologi gaming yang berpangkalan di Jepun, Universal Entertainment Corporation. Ia bekerjasama dengan Jason Ader dan rakan kongsi lain.

Walaupun UE Resorts dan Ader lebih suka kasino itu terletak di Manhattan, pegawai bandar telah menyatakan tentangan terhadap konsep kasino yang dibina di daerah itu. Long Island dan daerah berdekatan juga sedang dinilai sebagai lokasi yang berpotensi.

26 Capital Acquisition Corp, perniagaan blank-check Ader, akan bergabung dengan resort kasino di Filipina yang dikawal oleh Universal.

UE Resorts berhasrat untuk float saham biasanya di Nasdaq pada masa hadapan. Menurut perbadanan itu, kasino yang dirancang di New York City berkemungkinan menjadi usaha niaga tunggal perniagaan itu di Amerika Syarikat.

Crypto Dalam Kasino Mungkin Melihat Peraturan Yang Lebih Ketat

Gary Gensler, pengerusi Securities and Exchange Commission, sebelum ini telah membandingkan pasaran mata wang crypto dengan kasino di Wild West.

Ramai ahli komuniti Reddit menyatakan keterujaan terhadap berita itu, manakala yang lain kurang bersemangat. “Jika anda ingin membuat kawalan crypto yang dilupakan, letakkannya di lantai kasino,” komen seorang Redditor.