The Best AI Robot For Trading Crypto

5%-300% INCOME SETIAP HARI DENGAN TRADE CRYPTO SECARA KONSISTEN SECARA AUTOMATIK

Kepada Ahli-Ahli Yang Mendaftar Melalui Website Ini, Sila Whatsapp Saya ID Royal Q Anda Untuk DiMasukkan Ke Dalam Group Telegram...Terima Kasih

Bitcoin Miner Malaysia Mencuri Elektrik Bernilai $550 Juta

Bitcoin Miner Malaysia Mencuri Elektrik Bernilai $550 Juta

Di tengah-tengah peningkatan kes kecurian elektrik untuk aktiviti Bitcoin mining di Malaysia, syarikat utiliti elektrik mencadangkan cara baharu untuk menangani masalah itu.

Tenaga Nasional Bhd. sedang meneroka penggubalan tarif khas untuk pengendali Bitcoin mining di mana peserta akan dibenarkan untuk memohon “bekalan terkawal,” lapor Bloomberg.

Menurut Presiden dan CEO syarikat Baharin Din, penggunaan elektrik secara haram untuk mining mata wang digital mungkin akan meningkat dalam beberapa hari akan datang. Tenaga menyatakan bahawa Bitcoin mining haram yang memanfaatkan sambungan elektrik haram merekodkan 7,209 kes pada 2021 daripada 610 pada 2018.

Bahrain juga menganggarkan bahawa kecurian elektrik antara 2018 dan 2021 bernilai $550 juta di mana 18 individu telah ditangkap.

Untuk ‘bypass‘ pengawal selia, miners telah melakukan aktiviti seperti mengganggu pemasangan meter atau menghidupkan sepenuhnya operasi mereka tanpa menggunakan meter dan sambungan haram.

“Pelaku yang tidak bertanggungjawab melakukannya dengan mengorbankan keselamatan dan bekalan untuk orang ramai secara am. Sambungan elektrik haram juga boleh menjadi risiko kebakaran,” kata Baharin.

Sebelum ini juga Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman telah merampas peralatan Bitcoin mining haram bernilai RM54 juta.

Berbanding 2020, nilai peralatan yang dirampas ialah RM1.26 juta, mewakili lonjakan sebanyak 4,185%.

Untuk menangkap Bitcoin miner haram, Tenaga telah bekerjasama dengan beberapa agensi negeri, termasuk badan anti rasuah, polis, Suruhanjaya Tenaga dan majlis tempatan.

Selain itu, pakar juga mengesyorkan penggunaan teknologi seperti pemeteran pintar, sistem pengurusan data meter dan perisian analitik untuk meningkatkan ketersediaan maklumat dan bekalan kuasa yang kritikal.

Persoalan Peraturan Kripto

Memandangkan Malaysia telah mengharamkan mining mata wang kripto, tidak jelas bagaimana cadangan itu akan dilaksanakan jika diluluskan.

Secara keseluruhannya, peraturan mata wang digital di Malaysia kekal sebagai topik yang hangat diperkatakan. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Timbalan Menteri Kewangan negara Yamani Hafez Musa baru-baru ini mengulangi bahawa Malaysia tidak mengkategorikan mata wang kripto sebagai pilihan kewangan. Pegawai kerajaan menyatakan bahawa mata wang digital tidak menunjukkan kualiti mata wang sejagat.

Pendiriannya berbeza daripada negara seperti El Salvador yang telah mengisytiharkan Bitcoin sebagai tender yang sah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.