Binance Diterima Secara Sah Di Bahrain

Binance Diterima Secara Sah Di Bahrain
Binance Diterima Secara Sah Di Bahrain

Binance Diterima Secara Sah Di Bahrain

Walaupun merupakan negara terkecil di Teluk, Bahrain adalah salah satu inovator Timur Tengah yang paling berfikiran jauh ke hadapan dalam konteks penerimaan ruang mata wang kripto dan merupakan salah satu pengguna pertama teknologi di rantau ini.

Bertepatan dengan ini, Binance Holdings Ltd. telah mendapat kebenaran sah daripada bank pusat Bahrain untuk beroperasi sebagai penyedia perkhidmatan aset kripto di negara itu, menurut satu kenyataan daripada firma itu.

Changpeng “CZ” Zhao, ketua pegawai eksekutif Binance, menyatakan syarikat itu sedang menjalankan proses permohonan secara keseluruhannya, sambil menambah bahawa projek itu akan selesai “dalam masa terdekat.”

“Bank Pusat Bahrain telah menunjukkan kepimpinan dan pemikiran awal dalam menangani crypto sebagai kelas aset masa depan. Saya berterima kasih atas sokongan daripada Bank Pusat Bahrain dan ekosistem Bahrain yang lebih luas semasa proses itu. Kelulusan itu mengiktiraf komitmen Binance untuk mematuhi sepenuhnya keperluan kawal selia dan komitmen kami yang lebih luas untuk menjalankan operasi dan aktiviti di Bahrain.”

Bahrain ialah lokasi yang sesuai untuk ibu pejabat serantau

Abdulla Haji, pengarah pelesenan di bank pusat negara, menyatakan bahawa selepas Binance menyelesaikan prasyarat yang diperlukan untuk pembentukan, proses pelesenan akan menjadi “perkara formaliti.” Semasa ceramahnya, dia merujuk kepada Kerajaan sebagai “lokasi yang ideal” sebagai pertukaran untuk menubuhkan ibu pejabat wilayahnya.

Bahrain telah menjadi perintis dalam penggunaan aset digital; pada 2019, Rain Financial Inc. menjadi platform aset kripto berlesen pertama di rantau ini, setelah mendapat kebenaran daripada bank pusat Kerajaan untuk memulakan operasi di negara itu. Ini diikuti oleh CoinMENA, yang telah dianugerahkan satu lagi lesen oleh pihak berkuasa monetari Bahrain awal tahun ini.

Keputusan Binance menunjukkan penekanan syarikat yang lebih tinggi terhadap Timur Tengah; sebelum ini, para pegawai telah bertemu dengan pihak berkuasa di Emiriah Arab Bersatu dalam beberapa bulan kebelakangan ini untuk membincangkan kemungkinan menubuhkan ibu pejabat di negara itu. Binance mengumumkan minggu lepas bahawa ia telah mencapai persetujuan dengan Pihak Berkuasa Pusat Dagangan Dunia Dubai untuk bekerjasama dalam peraturan aset maya.