Pelabur Menyaman NASCAR, Atas Dakwaan Penipuan Pump-And-Dump

Pelabur Menyaman NASCAR, Atas Dakwaan Penipuan Pump-And-Dump

Token mata wang kripto “Let’s Go Brandon” (LGB) ialah topik class- action lawsuit yang menyatakan pembangun “coin meme” dan yang lain ‘menyalahgambarkan‘ aset digital untuk meningkatkan nilainya secara buatan sebelum menjual bahagian mereka untuk faedah peribadi.

Akibatnya, pemfailan mahkamah telah dilancarkan di Florida terhadap pencipta mata wang kripto itu, yang dituduh terlibat dalam penipuan “pump-and-dump“.

Menurut tuntutan mahkamah setebal 77 muka surat, plaintif, Eric De Ford, menyaman, dan mendakwa bahawa skim “pump-and-dump” telah dilakukan oleh pencipta token LGB dan syarikat mereka, LGBcoin.io.

Firma itu menyenaraikan NASCAR, Brandonbilt Motorsports, pemandu Brandon Brown, dan tokoh konservatif seperti Candace Owens dan David J. Harris, Jr., antara yang lain.

Apakah Skim Itu?

Tuduhan yang dibuat adalah mereka secara palsu menyokong coin meme di media sosial sambil menyembunyikan pemilikan mereka terhadap sejumlah besar aset itu.

Dalam aduan itu didakwa bahawa pelabur yang membeli token ‘bercaj politik’ antara 4 November 2021 dan 15 Mac 2022, terutamanya dalam tempoh itu apabila dipercayai bahawa NASCAR akan meluluskan penajaan token LGB terhadap Brown. Walau bagaimanapun, mereka mengalami kerugian kewangan yang ketara akibat pembelian yang dibuat pada harga yang melambung secara buatan.

“Strategi defendan berjaya,”. “Promosi mengelirukan dan sokongan selebriti mampu meningkatkan minat dan harga Token LGB secara buatan semasa Tempoh Berkaitan, menyebabkan pelabur melaburkan sejumlah wang yang banyak terhadap pelaburan yang merugikan ini .”

Tuntutan itu menyatakan, ‘Let’s Go Brandon’ ialah ungkapan politik yang digunakan ramai orang sebagai cara terselubung untuk menunjukkan ketidakpuasan hati mereka terhadap Presiden Joe Biden.

Nilai token menjunam sebanyak 63% antara 30 Disember 2021 dan 4 Januari 2022, apabila pegawai NASCAR mendakwa bahawa mereka telah “berubah fikiran” tentang membolehkan pembangun coin menyokong Brown.

Menurut tuntutan mahkamah, gelembung token LGB, di mana harga token meningkat lebih daripada 500%, pecah hampir serta-merta selepas NASCAR menarik balik penerimaan penajaannya.

Analisis Harga Let’s Go Brandon

Menurut pemfailan, token LGB mempunyai nilai pasaran $0 pada 28 Januari 2022. Pada masa penulisan, harga token LGB belum pulih dan volum dagangan kekal menurun dengan ketara.

Token LGB dibina atas aktiviti pemasaran dan promosi politik, yang lazimnya dijalankan oleh “selebriti-selebriti” dan pengulas politik untuk mengelirukan rata-rata pelabur untuk berfikir bahawa aset itu akan menjadikan mereka kaya.

American Express Berkembang Ke NFT & Metaverse

American Express Berkembang Ke NFT & Metaverse

Sejak kebelakangan ini, metaverse terus menarik semakin banyak syarikat, terutamanya syarikat perkhidmatan kad kredit American Express (NYSE: AXP) yang baru sahaja menyertai.

Khususnya, American Express telah memfailkan 7 permohonan trademark baharu untuk mendaftarkan nama, logo dan slogan syarikat, termasuk AMEX, SHOP SMALL dan MEMBERSHIP REWARDS, yang menunjukkan perbadanan multinasional yang mengkhusus dalam perkhidmatan kad pembayaran itu merancang untuk berkembang ke metaverse dan menawarkan NFT berjenama.

Peguam trademark metaverse berlesen Michael Kondoudis mengumumkan berita itu melalui Twitter pada hari Selasa, 15 Mac, mendedahkan bahawa permohonan telah diserahkan kepada Pejabat Patent dan Trademark AS pada 9 Mac, dengan rancangan untuk menawarkan multimedia yang disokong NFT, perkhidmatan mata wang kripto, perbankan maya, dan pertukaran perkhidmatan antara yang lain.

Encik Kondoudis menyatakan:

“American Express ialah jenama kewangan terkemuka, dan nilai yang disertakan pada jenama itu adalah penting. Jelas sekali, American Express melihat potensi Metaverse dan sedang menyediakan trademark serta jenamanya untuk ekonomi maya yang akan menguasainya.”

Peguam itu menambah:

“Mungkin aspek yang paling menarik bagi aplikasi ini ialah ia menandakan permulaan aliran baharu pemfailan trademark Metaverse daripada sektor perkhidmatan kewangan.”

Aliran Metaverse Berterusan

Hakikat bahawa beberapa firma, perniagaan dan selebriti telah mengembangkan kehadiran mereka dalam metaverse sekarang wajar diberi perhatian, dan ini adalah contoh terkini tentang aliran yang semakin meningkat pesat ini.

Sebagai contoh, pada 15 Februari, Bursa Saham New York (NYSE) memfailkan permohonan trademark baharu untuk mendaftarkan istilah “NYSE” untuk beberapa produk dan perkhidmatan kripto dan kewangan.

Pada masa itu, Kondoudis menyatakan:

“Pemfailan ini adalah pengesahan terbaru bahawa metaverse adalah benar dan semua perniagaan perlu merancang dengan sewajarnya. Semua perniagaan tidak perlu lagi tertanya-tanya sama ada ia akan berlaku. Ia hanyalah persoalan bila <…> NYSE telahpun mengambil pendekatan proaktif, berfikiran ke hadapan untuk memastikan bahawa ia adalah pertukaran kewangan terkemuka dalam metaverse.”

Akhir sekali, menurut analisis, bilangan aplikasi trademark NFT di Amerika Syarikat meningkat 421 kali ganda pada 2021, peningkatan yang ketara jika dibandingkan dengan hanya 3 pada 2020.

Harga Emas Sedang Menuju Ke Arah Penurunan Jangka Pendek

Harga Emas Sedang Menuju Ke Arah Penurunan Jangka Pendek

Dengan emas mencecah paras $2,000 buat kali pertama sejak Ogos 2020, Lobo Tiggre dari ‘The Independent Speculator‘ percaya bahawa pergerakan harga logam itu seterusnya akan menurun dalam jangka pendek.

Bercakap semasa wawancara di Kitco News, Lobo mengakui bahawa perang di Ukraine adalah pemacu kritikal untuk lonjakan harga emas. Bagaimanapun, dia percaya bahawa perang itu tidak akan bertahan lama, sebagai balasannya memberi inspirasi kepada ‘gold correction‘.

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, pasaran bergelut dengan ketakutan disebabkan faktor geopolitik antara Rusia dan Ukraine, mendorong permintaan untuk aset selamat. Emas telah menjadi permintaan utama.

“Saya fikir terdapat risiko yang sangat nyata terhadap kemerosotan harga emas dalam jangka terdekat. <…> Sejujurnya, saya merasakan perkembangan jangka pendek yang seterusnya mungkin ke bawah. Saya mengesyaki bahawa pertempuran di Ukraine tidak akan bertahan lama dan apabila pertempuran reda, ketakutan akan pudar, dan harga naik emas baru-baru ini akan menurun,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa pelabur emas harus bimbang dengan sebarang ‘correction‘ jangka pendek kerana asas seperti inflasi yang tinggi, ekonomi yang berpotensi stagflasi, dan kadar faedah sebenar negatif akan bertindak sebagai pemangkin kepada rally yang lain.

Pada unjuran harga emas, Lobo menganggap $2,100 sebagai sasaran ideal seterusnya menjelang akhir 2022.

Korelasi Emas Bitcoin Menjunam Ke paras Terendah Sejak 7 bulan Lepas

Selain emas dan logam berharga yang lain, mata wang kripto juga telah diuji untuk kebolehannya bertindak sebagai aset selamat. Walau bagaimanapun, boleh dikatakan bahawa aset seperti Bitcoin telah gagal untuk memenuhi naratif ini, merekodkan pergerakan harga yang tidak stabil di tengah-tengah rally emas.

Bitcoin kekal sangat berkorelasi dengan pasaran saham. Di tempat lain, korelasi mata wang digital dengan emas dan perak telah jatuh ke paras terendah sejak Ogos 2021, paras terendah dalam tujuh bulan.

Walau bagaimanapun, penyokong crypto percaya bahawa Bitcoin adalah selaras untuk menggantikan emas apabila aset digital matang.

Tambahan pula, di tengah-tengah serangan berterusan ke atas Ukrain oleh Rusia, sesetengah pakar pasaran percaya bahawa sekatan yang terhasil mungkin mendorong lebih banyak minat terhadap emas dan kripto.

Bekas peniaga Rizab Persekutuan Joseph Wang menyatakan bahawa menggunakan sistem kewangan sebagai senjata boleh membawa kepada perebutan emas, hartanah dan kripto.

Sentimen beliau datang di tengah-tengah sekatan ekonomi yang berat terhadap Rusia oleh dunia barat.

Coinbase Menyekat Lebih 25,000 Wallet Rusia Yang Dikaitkan Dengan Aktiviti Haram

Coinbase Menyekat Lebih 25,000 Wallet Rusia Yang Dikaitkan Dengan Aktiviti Haram

Memandangkan sekatan monetari baru-baru ini yang dikenakan ke atas Rusia, terdapat banyak perbincangan mengenai rakyat negara itu serta penggunaan mata wang kripto mereka.

Coinbase mengisytiharkan pada 7 Mac bahawa ia berdedikasi untuk mematuhi sekatan dan, sebagai hasilnya, sedang membangunkan program sekatan berbilang lapisan di seluruh dunia. Syarikat itu, khususnya, mendedahkan bahawa ia telah menyekat lebih 25,000 address Rusia yang dikaitkan dengan individu atau perusahaan Rusia yang terlibat dalam aktiviti jenayah.

“Hari ini, Coinbase menyekat lebih 25,000 address yang berkaitan dengan individu atau entiti Rusia yang kami percaya terlibat dengan aktiviti haram, kebanyakannya kami telah kenal pasti melalui penyiasatan proaktif kami sendiri. Sebaik sahaja kami mengenal pasti adress ini, kami berkongsi makalumat itu dengan kerajaan untuk terus menyokong penguatkuasaan sekatan.”

Perniagaan itu juga menggariskan bahawa urus niaga itu adalah terbuka, maklumat data transaksi boleh dijejaki dan kekal selamanya, jadi sebaik sahaja direkodkan pada blockchain, urus niaga kekal tidak berubah, menghalang pelaku jahat daripada mengubah maklumat untuk mengelak dari dikesan.

Adakah Oligarki Rusia Cuba Mengelakkan Sekatan Dengan Crypto?

Untuk mengatasi sekatan semasa dengan berkesan, kerajaan Rusia dan entiti lain yang dikenakan sekatan akan memerlukan sejumlah besar aset digital yang hampir mustahil untuk diperoleh.

Tiga sebab mengapa Rusia tidak dapat mengatasi sekatan dengan menggunakan kripto adalah kerana kekurangan ‘liquidity‘, tiada ‘anonymity’ dan pertukaran kripto tertakluk kepada peraturan anti pengubahan wang haram.

Coinbase menekankan bahawa lebih $630 bilion dalam kebanyakan aset rizab dipegang oleh bank pusat Rusia sahaja.

“Itu lebih besar daripada jumlah permodalan pasaran semua kecuali satu aset digital, dan 5–10x jumlah volum dagangan harian semua aset digital,” kata firma itu.

Akibatnya, cubaan untuk menyembunyikan urus niaga berskala besar menggunakan transaksi kripto terbuka dan telus akan menjadi jauh lebih sukar daripada menggunakan teknik sedia ada yang lain.

Bitcoin Miner Malaysia Mencuri Elektrik Bernilai $550 Juta

Bitcoin Miner Malaysia Mencuri Elektrik Bernilai $550 Juta

Di tengah-tengah peningkatan kes kecurian elektrik untuk aktiviti Bitcoin mining di Malaysia, syarikat utiliti elektrik mencadangkan cara baharu untuk menangani masalah itu.

Tenaga Nasional Bhd. sedang meneroka penggubalan tarif khas untuk pengendali Bitcoin mining di mana peserta akan dibenarkan untuk memohon “bekalan terkawal,” lapor Bloomberg.

Menurut Presiden dan CEO syarikat Baharin Din, penggunaan elektrik secara haram untuk mining mata wang digital mungkin akan meningkat dalam beberapa hari akan datang. Tenaga menyatakan bahawa Bitcoin mining haram yang memanfaatkan sambungan elektrik haram merekodkan 7,209 kes pada 2021 daripada 610 pada 2018.

Bahrain juga menganggarkan bahawa kecurian elektrik antara 2018 dan 2021 bernilai $550 juta di mana 18 individu telah ditangkap.

Untuk ‘bypass‘ pengawal selia, miners telah melakukan aktiviti seperti mengganggu pemasangan meter atau menghidupkan sepenuhnya operasi mereka tanpa menggunakan meter dan sambungan haram.

“Pelaku yang tidak bertanggungjawab melakukannya dengan mengorbankan keselamatan dan bekalan untuk orang ramai secara am. Sambungan elektrik haram juga boleh menjadi risiko kebakaran,” kata Baharin.

Sebelum ini juga Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman telah merampas peralatan Bitcoin mining haram bernilai RM54 juta.

Berbanding 2020, nilai peralatan yang dirampas ialah RM1.26 juta, mewakili lonjakan sebanyak 4,185%.

Untuk menangkap Bitcoin miner haram, Tenaga telah bekerjasama dengan beberapa agensi negeri, termasuk badan anti rasuah, polis, Suruhanjaya Tenaga dan majlis tempatan.

Selain itu, pakar juga mengesyorkan penggunaan teknologi seperti pemeteran pintar, sistem pengurusan data meter dan perisian analitik untuk meningkatkan ketersediaan maklumat dan bekalan kuasa yang kritikal.

Persoalan Peraturan Kripto

Memandangkan Malaysia telah mengharamkan mining mata wang kripto, tidak jelas bagaimana cadangan itu akan dilaksanakan jika diluluskan.

Secara keseluruhannya, peraturan mata wang digital di Malaysia kekal sebagai topik yang hangat diperkatakan. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Timbalan Menteri Kewangan negara Yamani Hafez Musa baru-baru ini mengulangi bahawa Malaysia tidak mengkategorikan mata wang kripto sebagai pilihan kewangan. Pegawai kerajaan menyatakan bahawa mata wang digital tidak menunjukkan kualiti mata wang sejagat.

Pendiriannya berbeza daripada negara seperti El Salvador yang telah mengisytiharkan Bitcoin sebagai tender yang sah.

Timbalan Menteri Malaysia Menolak Kripto Kerana Ia Tidak ‘Mempunyai Ciri- Ciri Mata Wang’

Timbalan Menteri Malaysia Menolak Kripto Kerana Ia Tidak ‘Mempunyai Ciri- Ciri Mata Wang’

Timbalan Menteri Kewangan Malaysia telah berkata bahawa negara ini tidak mengiktiraf mata wang kripto sebagai pilihan kewangan yang sah kerana ia tidak menunjukkan ciri mata wang sejagat.

Menjawab soalan Ahli Parlimen Nurul Izzah Anwar di Dewan Rakyat pada 3 Mac, Timbalan Menteri Il Yamani Hafez Musa berkata:

“Aset digital seperti Bitcoin dan Ethereum tidak sesuai digunakan sebagai instrumen pembayaran kerana aset ini tidak menunjukkan ciri-ciri wang. Secara umumnya, aset digital bukanlah pemegang nilai dan medium pertukaran yang baik,” lapor The Star.

Beliau juga menjelaskan bahawa:

“Ini disebabkan oleh keadaan aset digital yang terdedah kepada volatility, kesan daripada pelaburan spekulatif.”

Soalan yang dijawabnya adalah mengenai peranan kerajaan dalam mengawal selia mata wang dan mata wang kripto. Ahli Parlimen itu juga bertanya sama ada terdapat rancangan kerajaan untuk mencipta mata wang digital, memandangkan penyertaan bank pusat Malaysia dalam Projek Dunbar.

Inisiatif ini menghimpunkan beberapa pihak berkuasa perbankan negara dengan Hab Inovasi Bank untuk Bank for International Settlements (BIS) untuk menguji penggunaan mata wang digital bank pusat (CBDC) dalam urusan kewangan antarabangsa.

Timbalan Menteri Yamani Menentang Crypto

Hujah Yamani terhadap mata wang kripto termasuk volatility, risiko kecurian, kelajuan transaksi yang rendah berbanding sistem pembayaran tradisional, dan kesan berat terhadap alam sekitar – memfokuskan pada Bitcoin.

Beliau juga berhujah bahawa bank pusat negara itu tidak mengeluarkan CBDC kerana sistem pembayaran domestik Malaysia adalah selamat dan cekap untuk menyokong kestabilan monetari negara dan pembayaran digital masa nyata.

Timbalan Menteri bagaimanapun, mengakui mata wang kripto sebagai aset kelas yang boleh dilaburkan. Inilah sebabnya, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menganggapnya sebagai sekuriti dan mengawal selia dagangan mereka.

Malaysia telah bersikap keras terhadap Bitcoin mining haram sepanjang tahun lalu, dan setakat ini telah merampas peralatan mining bernilai berjuta-juta dolar dalam tindakan keras berterusan ke atas pengendali mining haram.

Rusia Akan Merampas 60 Trilion Rubel Daripada Rakyat

Rusia Akan Merampas 60 Trilion Rubel Daripada Rakyat

Konflik yang semakin memuncak di Ukraine telah menyebabkan gelombang kejutan di seluruh dunia dan telah menyaksikan Rubel Rusia jatuh ke paras terendah di tengah-tengah hukuman sekatan daripada Barat.

Sebagai tindak balas kepada langkah yang diambil di luar negara, timbalan Duma Negara dari Parti Komunis Persekutuan Rusia (CPRF), Nikolai Arefiev, telah mendedahkan bahawa dana yang dibayar oleh penduduk Rusia akan digunakan sekiranya berlaku kejatuhan ekonomi baru.

Arefiev menyatakan:

“Jika mereka menyekat semua dana yang berada di luar negara, maka kerajaan tidak akan mempunyai pilihan lain selain merampas semua deposit penduduk – terdapat kira-kira 60 trilion Rubel – untuk keluar dari keadaan itu.”

Rusia Mempunyai Lebih $600 Bilion Aset Di Luar Pesisir

Dari segi emas dan mata wang asing, Rusia kini memiliki sekitar $640 bilion rizab di luar negara. Selain itu, 14 trilion Rubel ($158 bilion) dan $470 bilion lagi kekayaan oligarki disimpan dalam akaun bank asing.

Jika dana ini dirampas, Rusia berhasrat untuk menggunakan wang tunai itu untuk penstrukturan semula ekonomi rakyatnya. Apabila disoal sama ada mereka akan memulangkan wang ini kepada rakyatnya atau tidak, Arefiev berkata:

“Lima generasi akan berlalu sehingga negeri dapat membayarnya semula, pada masa itu inflasi akan selesaikan semua ini.”

Rakyat Rusia Beralih Kepada Crypto

Untuk memastikan duit mereka selamat, orang Rusia mungkin akan mengeluarkannya dan meletakkannya dalam aset yang lebih selamat.

Ini mungkin peluang untuk mata wang kripto seperti Bitcoin menyelamatkan rakyat Rusia daripada kerajaan mereka sendiri. Walaupun ramai penyokong crypto melihat Bitcoin sebagai lindung nilai terhadap inflasi, ia juga boleh melindungi orang ramai kerana kerajaan tidak dapat merampas mata wang kripto itu sendiri.

Finbold melaporkan pada 28 Februari bahawa jumlah Ruble-Bitcoin (RUB/BTC) Rusia mencecah paras tertinggi 9 bulan apabila bank-bank di negara itu menaikkan kadar faedah setinggi 20%.

Oleh itu, lebih ramai orang Rusia nampaknya telah beralih kepada kripto, disebabkan oleh ‘anonymity‘ dan ‘decentralization‘ yang disediakannya.

Selain itu, rakyat juga akan mempunyai pilihan untuk menjual aset mereka untuk keuntungan apabila masa sesuai atau mengeluarkan wang di mana-mana sahaja di dunia di mana crypto tidak dihadkan oleh mana-mana undang-undang.

Terutamanya, dalam menghadapi peningkatan sekatan kewangan ke atas Rusia, pertukaran mata wang kripto Binance dan Kraken telah berkata bahawa mereka tidak akan membekukan akaun untuk pengguna biasa yang berpangkalan di negara itu.

A.S. Memperkenalkan Rang Undang-Undang Baharu, Mengambil Pengajaran Dari Kanada

A.S. Memperkenalkan Rang Undang-Undang Baharu, Mengambil Pengajaran Dari Kanada

Apa yang bermula sebagai protes oleh pemandu lori Kanada terhadap sekatan Covid-19 di negara itu, telah berkembang menjadi penyebab untuk pembaharuan dasar mata wang kripto di Amerika Syarikat.

Protes di ibu negara Kanada telah dihalang oleh keputusan Perdana Menteri Justin Trudeau untuk membekukan akaun bank dan aset kripto pemimpin Konvoi Kebebasan 2022.

Selain daripada menjatuhkan Konvoi Kebebasan, tindakan tegas itu juga mencetuskan percubaan baru oleh Republikan di Washington untuk menghalang kerajaan daripada mengakses wallet kripto rakyat. Oleh itu untuk mengelakkan tindakan keras kerajaan yang serupa di Amerika Syarikat, sekurang-kurangnya seorang ahli Dewan Republikan telah memperkenalkan rang undang-undang, menurut laporan oleh Politico.

Penggubal undang-undang Republikan dan penyokong aset digital menggunakan insiden yang berlaku Ottawa, Kanada untuk menekankan bahawa aset digital adalah senjata untuk kebebasan sivil kerana ia tidak tertakluk kepada kawalan mana-mana entiti kerajaan.

Senator Republikan Texas Ted Cruz berkata:

“Ada sebab golongan autoriti kecil di seluruh dunia membenci Bitcoin dan crypto: Mereka tidak dapat mengawalnya. Buku panduan radikal moden ialah jika anda tidak mematuhinya, mereka sanggup memusnahkan reputasi anda serta kewangan peribadi anda.”

Pengumpul Dana Beralih Kepada Bitcoin

Berikutan penutupan page pengumpulan dana untuk Konvoi Kebebasan daripada GoFundMe, penyokong bergegas ke inisiatif lain yang diterajui oleh penyokong Bitcoin untuk mengumpulkan dana untuk konvoi itu.

Dalam masa kurang dari sehari selepas pelancaran di portal Tallycoin, kempen baharu itu mengumpul lebih daripada $1 juta dalam bentuk Bitcoin untuk membayar makanan, penginapan dan keperluan asas yang lain ketika protes memasuki minggu ke-3 operasinya.

Dalam usaha untuk menghentikan peredaran dana, sejumlah 34 wallet kripto yang didakwa dikaitkan dengan pemandu lori Kanada telah disekat kerana Pasukan Polis Diraja Kanada (RCMP) telah mengeluarkan perintah yang memerlukan semua organisasi yang dikawal selia FINTRAC di Kanada untuk berhenti berinteraksi dengan dompet.

Walau bagaimanapun, Bitcoin yang dibekukan yang terikat dengan pemandu lori Kanada masih terus bergerak, mengingkari arahan pihak berkuasa untuk membekukan dana. Masih tidak jelas sama ada aset itu telah di ‘cash out‘ untuk fiat atau kekal terkunci pada platform dagangan crypto tersebut.

Pada akhirnya, kita boleh membuat kesimpulan yang umum daripada peristiwa ini, yang menekankan had kuasa kerajaan untuk menghalang urus niaga pada platform ‘decentralized‘, serta had keupayaan sistem sedemikian untuk mengelak sekatan tersebut.

FTX Menderma $25 Kepada Setiap Pemegang Akaun Di Ukraine

FTX Menderma $25 Kepada Setiap Pemegang Akaun Di Ukraine

Salah satu ‘cryptocurency exchange‘ paling popular di dunia, FTX, memberikan $25 kepada setiap pemegang akaun di Ukraine yang didaftarkan di platform tersebut. Ini disahkan oleh CEO syarikat itu, Sam Bankman-Fried (juga dikenali sebagai SBF), melalui akaun Twitternya sendiri.

Encik Bankman-Fried berkata dalam tweetnya:

“Kami baru sahaja memberi $25 kepada setiap orang Ukraine di FTX. Buatlah apa yang anda perlu lakukan dengan duit itu.”

Tweet itu telah menerima lebih 38,000 likes dan telah di-retweet lebih daripada 4,450 kali pada masa akhbar. Ini bermakna setiap pengguna FTX Ukraine akan menerima mata wang bernilai hampir 745.50 Hryvnia Ukraine, mengikut kadar pertukaran terkini.

Ini adalah langkah terbaru dalam menunjukkan sokongan komuniti crypto global terhadap perjuangan negara itu dalam menghadapi pencerobohan Rusia (Russian invasion) yang sedang berlaku yang telah bermula pada awal pagi 24 Februari.

Setakat ini, komuniti crypto telah berjaya mengumpul lebih $4 juta dalam Bitcoin untuk Ukraine ketika sokongan mencurah-curah dari seluruh pelusuk dunia. Lebih daripada $3 juta diderma oleh seorang penyumbang.

Mata Wang Kripto Di Kalangan Kegawatan Geopolitik

Sementara itu, Rusia sedang menerima pelbagai akibat atas tindakannya, termasuk kemungkinan dibuang daripada rangkaian pembayaran SWIFT yang menghubungkan lebih 11,000 institusi kewangan di seluruh dunia.

Ini akan mengehadkan keupayaan dana untuk dipindahkan ke bank Rusia dari luar negara dan memberi ‘tamparan’ hebat kepada ekonomi negara. Walau bagaimanapun, sekiranya ini benar-benar berlaku, ada yang percaya jutawan Rusia mungkin hanya beralih kepada Bitcoin untuk mengelakkan ‘pukulan’ itu.

Presiden anak syarikat FTX AS, Brett Harrison, baru-baru ini menyatakan kebimbangan jangka pendek mengenai perkembangan dengan Rusia dan Ukraine, dan kelembapan pasaran umum, tetapi juga mengatakan bahawa pasaran crypto swasta berkembang pesat walaupun situasi geopolitik yang suram.

Orang Rusia Akan Dihadkan Untuk Membeli $7,700 Bitcoin Dalam Setahun

Orang Rusia Akan Dihadkan Untuk Membeli $7,700 Bitcoin Dalam Setahun

Rusia akan mengehadkan bilangan mata wang kripto yang boleh dibeli oleh rakyat dalam rang undang-undang baharu yang bertujuan untuk mengawal selia mata wang digital di negara itu.

Rang undang-undang yang ditaja oleh kementerian kewangan mengiktiraf Bitcoin dan mata wang kripto lain sebagai ‘investment vehicle‘ dan bukannya pilihan pembayaran, laporan FXStreet.

Orang Rusia yang ingin memiliki Bitcoin akan dihadkan untuk membeli aset pada $7,700 setahun selepas menjalani prosedur ‘Know Your Customer‘ (KYC).

Draf rang undang-undang mencadangkan bahawa pelabur akan dikehendaki menunjukkan pemahaman mereka tentang mata wang kripto sebelum membeli aset pilihan mereka. Rakyat akan dihadkan untuk membeli Bitcoin bernilai $650 setahun jika mereka gagal dalam ujian.

Tambahan pula, undang-undang yang dicadangkan juga mengharamkan pengeluaran aset digital ke dalam wallet jagaan diri (self custody wallets). Oleh itu, pelabur akan dikehendaki menguruskan pengeluaran dan deposit mereka melalui akaun bank.

Pergelutan Untuk Mengawal Kripto

Rang undang-undang itu menandakan tamatnya perebutan antara agensi sektor kewangan terkemuka negara untuk menghasilkan hala tuju yang jelas mengenai aset digital.

Kementerian itu mencadangkan rang undang-undang tersebut selepas Presiden Vladimir Putin menekankan kepentingan aktiviti seperti Bitcoin mining. Ini selepas Russia Chamber of Commerce chairman Sergey Katyrin menggesa kementerian kewangan untuk mengenal pasti Bitcoin mining sebagai peluang perniagaan dan bukannya mengklasifikasikannya dalam zon kelabu (grey area).

Terutamanya, bank pusat negara itu telah mencadangkan bank yang lengkap mata wang kripto dan aktiviti berkaitan, memetik kepada ancaman kestabilan kewangan.

Berikutan cadangan bank pusat, kementerian kewangan dan State Duma mula merangka pelan hala tuju negara untuk peraturan crypto.

Agensi-agensi itu mencadangkan peraturan itu selepas Putin menggesa badan-badan berkenaan untuk bersetuju melangkah ke hadapan mengenai peraturan crypto.

Tumpuan Rusia pada peraturan mata wang kripto berikutan peningkatan penggunaan pelbagai aset dalam kalangan penduduk dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Walaupun diterima pakai, data terkini menunjukkan bahawa kira-kira 60% wallet kripto Rusia berada dalam keadaan “tidak aktif”.

Sejak Januari 2021, rakyat Rusia telah dibenarkan untuk melabur dalam mata wang kripto seperti Bitcoin berikutan undang-undang baharu yang ditandatangani oleh Putin. Walau bagaimanapun, undang-undang tidak mengehadkan jumlah yang boleh dibelanjakan oleh penduduk tempatan untuk pelbagai aset.